- Vierenzestigste editie - 21 december 2024 - 2e Jaargang -
'Hey Bro, kom gezellig in de groep, zet je bij het knapperend houtvuur’.
‘Graag Bro, en laten we meteen een glaasje bubbels doen’.
‘De gevulde kalkoen zit in de oven, de soep staat op het vuur, de oesters wachten op een paar druppels citroensap, Willy Witloof zit al aan tafel en het kindeke ligt in het stalleke’.
‘Vrede op aarde, Bro’.
‘Gelijkheid, broederlijkheid en vrijheid’.
‘En solidariteit’.
‘En vrede, zeker vrede’.
‘Vrede, absoluut, duizend bommen en granaten!’.
Hans Lengeler, Lorgues, Provence
Jeroen Vermeiren, Gent, België
Vrieeend,
Vorige zondag hield men kerstmarkt op mijn boulevard. In Lorgues is dat een belangrijk gebeuren en er komt vanuit de wijde omgeving nogal wat volk op af. De kerstman zit in de sidecar van een ouwe legermoto uit WO II en rijdt mijn boulevard op en af. Dat stinkt, maar voor wat hoort wat. Vanaf negen uur klinkt vanuit de luidsprekers - die door één of andere gek tot in de platanen werden gehangen - in een onafgebroken loop de speciale kerstplaylist. “Messieurs dames, voor u samengesteld door het organiserend comité, voici “Mon Beau Sapin” in een versie van Claude Dupont en zijn magisch Hammondorgel’. Geloof me, je begint daar spontaan bij te wenen, en dat is niet van ontroering.
Pierre, mijn ex-buurman van het tweede en bezieler van de “Philharmonie de Lorgues”, belde me om te horen wat ik van het kerstconcert, een dag eerder, had gevonden. Ik had hem beloofd dat ik zou komen maar ik had plots geen zin meer en was thuis gebleven. Ik excuseerde me en verzon een goedkope smoes. Ik vroeg hoe het was geweest en of net zoals vorig jaar die twee koren opnieuw hadden hadden opgetreden. Ik herinnerde me dat dat echt slecht was geweest. Ze slaagden er maar niet in om tegelijk te beginnen en omdat de tenoren de neiging hadden om vooruit te lopen, landden de traditioneel tragere bassen op het einde van het lied zo’n drie seconden later.
Pierre was teleurgesteld dat ik niet was komen opdagen want na elk concert toetst hij graag even bij me af hoe het overkwam in de zaal. Ze hadden sinds september zelfs één nieuw nummer ingestudeerd en dat had ik dus gemist. Ik ken hun repertoire inmiddels door en door, het is al een paar jaar min of meer hetzelfde en er zit, moet ik toegeven, een gestage maar zeer trage evolutie in de kwaliteit van hun samenspel. Maar ach, ze doen het graag en alleen al daarvoor krijgen ze mijn steun en respect. Ik beloofde Pierre dat ik volgende keer opnieuw van de partij zou zijn en hij vergaf me.
Op zondagnamiddag werd ik verwacht bij Michelle, mijn nieuwe vriendin. Sinds ik haar een lift had gegeven toen haar wagen in panne stond, konden we het al snel goed vinden met mekaar. Tot nu toe was nog eens afspreken niet echt gelukt maar dat kwam doordat we beiden wat trubbels hadden gehad met ons groot electro. Ik met mijn ijskast en zij met haar wasmachine. En dan ging er bij mij wat tijd verloren aan nieuwe brillen en had zij met een gesprongen buis in haar verwarmingsketel te maken gehad. Maar dat was inmiddels gelukkig allemaal opgelost.
Michelle is bijna twintig jaar ouder dan ik maar ze heeft de energie van een jong veulen. Ik overdrijf een beetje, maar ze is kranig en pakt de dingen meteen aan.
Ik moest wat zoeken om haar stek, waar ik nog maar één keer was geweest, terug te vinden. Ze woont erg afgelegen in een veel te groot huis voor haar alleen maar ze slaagt er in om dat netjes te onderhouden. Haar grote tuin laat ze doen door een jongen uit het dorp en de oogst van haar olijfbomen is voor wie zin heeft om te komen plukken.
We zetten ons buiten op het zuiderterras met zicht op de tuin en de verre heuvels. De zon was zo warm dat ik eerst mijn jas uitdeed en dan al snel mijn wollen ondervest over de leuning van mijn stoel hing. Het is bijna kerst maar een mens zou nog een zonneslag oplopen als je niet oppast.
We dronken koffie en snoepten van de profiteroles die Michelle had gemaakt. Omdat we mekaar eigenlijk niet echt goed kennen, lieten we beiden voorzichtig in onze rugzak kijken. Net zoals tijdens onze eerste ontmoeting ontdekten we opnieuw nogal wat synchroniciteiten en gelijklopende interesses.
Wonderlijk hoe een kapotte wagen op de parking van een grootwarenhuis twee mensen kan samenbrengen.
Volgende keer bakt Michelle een appeltaart en van zodra er bladeren op de kurkeiken staan, rijden we naar de abdij van Chartreuse de la Verne.
HL
Oh, de bomen die mijn ouders vroeger in huis haalden voor kerst!
Prachtige sparren waren dat. Echte kerstbomen die, ook al stonden ze te sterven in onze living, zoals Swaane dat vorige week zo treffend verwoordde, tot aan het bittere einde bleven geuren naar Zweedse bossen en Noorse sprookjes.
Het versieren van deze boom was elk jaar weer een oefening in esthetiek en evenwicht: elke soort versiering moest evenredig over de boom verspreid worden. Er waren kerstballen, waarvan er jaarlijks een aantal sneuvelden; er waren de ronde chocolaatjes met suikerbolletjes die we tijdens de herfstvakantie uit Denemarken hadden meegebracht en die met rode linten in de boom werden gehangen; er waren slingers en lichtkransen; er waren hangertjes van teddybeertjes op schommelpaardjes en met kerstmutsjes op.
De taak van het versieren namen wij zeer serieus, want onze beloning was een pracht van een boom die reikte tot aan het plafond en die wekenlang een gevoel van warmte en gezelligheid uitstraalde dat sindsdien geen enkel decoratief element in mijn leven heeft weten te evenaren. En dan heb ik het nog niet gehad over alle cadeautjes die onder de boom te wachten lagen. Ja, onze kerstvakanties leken recht uit een film te komen.
Ik heb die traditie niet kunnen verderzetten. Ten eerste wegens gewetensproblemen omwille van de stervende boom - zodra je The Secret Life Of Trees gelezen hebt, is er geen weg terug. Ten tweede uit praktische overwegingen, want ik woon in Spanje en dat is niet bepaald een sparrenland. Zolang dochter nog een baby was, wendden mijn ex en ik ons tot creatieve oplossingen: lichtslingers om een kamerplant bijvoorbeeld. Het zotste en minst aantrekkelijke dat we ooit geprobeerd hebben, was een kerstboom maken uit een kartonnen doos en wat ballonnen. Dat was geen succes.
Een andere oplossing was het hele boomgebeuren gewoon overslaan, maar dat was erg sneu voor dochterlief, dus uiteindelijk gaf ik mij gewonnen (zie ook: ‘koelkast’) en nu zet ik elk jaar een plastic kerstboom in elkaar.
En eigenlijk is dat allemaal niet zo erg, want om eerlijk te zijn: ik zet graag dingen in elkaar. Lego-bouwdozen, IKEA-meubels: bring it on. Wel merk ik elk jaar dat er iets cruciaals ontbreekt, want dat kerstgevoel van vroeger zit niet mee in het boombouwpakket. Al ligt dat niet enkel aan de namaakspar - als je half december bij twintig graden in je T-shirt buiten zit te eten (2024 is het warmste jaar sinds de metingen), dan weet je dat het kerstgevoel uit je kindertijd dezelfde weg opgaat als het ijs aan de noordpool.
Maar toch, we zetten de boom en we hangen de lichtjes, en gelukkig wordt het nog steeds vroeg donker, daar kan geen klimaatopwarming iets aan veranderen. Dus zitten we ’s avonds knus bij elkaar, en we moeten kerstballen redden van aanvallen van de kat, die voor het eerst van haar leven kerstballen ziet, en dan denk ik plots aan de katten die we vroeger thuis hadden en herinner ik me weer waarom die kerstballen sneuvelden, en dan besef ik: er is toch nog een beetje kerst over.
KV
De tijd schijt voorbij, zo plachten Bro en ik wel eens tegen elkaar te zeggen. Het is quasi gisteren nog maar pas kerstmis geweest of kijk, het is alweer van dattum. Pas op, voor een ongelovige ben ik erg kerstgezind. Vooral erg kerstavondgezind. Dan verzamelen wij met niets dan goed volk. Normaal is ook Bro erbij, maar die moet door omstandigheden een jaartje overslaan. Hij zal gemist worden.
Terwijl ik dit schrijf, loop ik mij warm voor het kerstfeestje op het werk. Ik ben de quizmaster van dienst en zit mij al enigszins te verkneukelen in de zotternij die ik heb voorbereid. Zotternij is zoiets dat ik ook in de kop lijk te hebben. De voorbije weken waren – vergeef me mijn Frans – retedruk. Van dat ik-trap-constant-op-mijn-adem-druk. Maar als het feestcomité op het werk mij drie dagen voor ons kerstfeestje vraagt of ik geen quiz wil maken en presenteren, dan zeg ik natuurlijk ja. Ik kan het niet laten. Ik hou van quizzen. In die schamele voorbereidingstijd heb ik zowaar zelfs een paar verrassingen kunnen forceren: geliefde ex-collega’s die De Slimste Mens-gewijs een vraag stellen in een filmpje. Er zal vast wel iemand een traantje laten van blijde ontroering straks. Tenminste, dat mag ik hopen. Een mens wil wel wat effect sorteren, nietwaar?
De kerstdagen en de jaarwende nodigen ons – willen of niet – uit om stil te staan bij wat achter ons ligt en hoopvol vooruit te blikken op wat komen zal. Het eerste laat ik maar voor wat het is. Ik heb meer dan mij lief is, geworsteld met 50 zijn. Ik heb een kaap genomen en het wringt meer dan ik wil toegeven. Vooruitkijken, daar heb ik meer zin in. Er zijn belangrijke veranderingen op til, moet je weten. In maart ruilen mijn lieve moeder en ikzelf onze respectieve appartementen in Gent in voor een kangoeroewoning in Astene, op een steenworp van de Leie. We hebben er elk een afgescheiden woongedeelte en een heerlijke tuin. Voor mij de ideale plek om te schrijven. Voor haar een stukje gemoedsrust, in de wetenschap dat er vaak een helpende hand in de buurt is. Voor ons allebei een financiële verbetering. Mijn zoonmans, die is ook in de wolken. Hij trekt nu al drie keer per week naar Astene om er de handen uit de mouwen te steken bij boer Dominique. Het is zijn lange leven, zijn roeping, zijn passie. En boer Dominique woont bij wijze van spreken op twee lange straten van het huis waar wij binnenkort dus een nieuwe thuis vinden. 2025 is zwanger van belofte. Ik hoop dat jij, lieve lezer, dat voor jezelf ook zo mag voelen
O ja, nog een kleine noot voor Bro… Volgend jaar vieren we kerst met heel de bende bij ons in Astene. We hebben twee keukens en plaats zat. Meer nog: er is zelfs een riante logeerkamer, mét privé-badkamer. Al hoef je uiteraard niet tot kerst te wachten om die logies te komen inwijden. Wat denk je van Pasen? Ik haal alvast wat chocola in huis.
JV
Het is mijn week niet. Ik ben veelal verward. Denk ik. Vermoed ik.
Het begint bij de dierenarts waar ik zo fier als een pauw mijn kitten met de twee halve voorpootjes uit haar mandje haal en ter controle in de handen van de dierenarts leg. Als trotse moeder wil ik horen dat ze er goed uit ziet. Zo levendig. Wel gevoed. Verzorgd. Sterk en levenslustig.
Maar de dierenarts kijkt verontrust naar haar stompjes. Zegt iets over inteelt en genetische afwijkingen en ‘de natuur zijn gang laten gaan’. Ze kijkt me nog net niet boos aan. Ze vervolgt: ‘Nu heeft ze daar geen last van maar als ze groter en zwaarder wordt kan dit’, en ze trekt hard aan de misvormde pootjes van Belle, ‘haar veel pijn en ellende bezorgen. Dan moeten we toch overwegen haar te laten inslapen. We willen uiteraard het beste voor haar, n’est pas Madame?’
Het is alsof iemand met een mes door mijn hart steekt. Tuurlijk wil je dat beestje niet laten lijden, maar waarom werd er enkele weken voordien door een collega beslist om haar, net gevonden, onderkoeld en zo klein, niet te laten inslapen omdat het zo’n vechtertje is?
Dus éénmaal buiten bel ik huilend naar Bert en zeg hikkend en met een vleugje drama, dat ze Belle willen euthanaseren. Bert aanhoort de uitleg en antwoordt: ‘F*ck that sh*t! Volgende keer ga je maar naar een andere dierenarts!’. En thuis zegt de zoon: ‘Waaat? Omdat ze twee halve voorpootjes heeft willen ze haar helemaal afslachten? F*ck that sh*t!’ En ik fluister in haar oortje: ‘je mag vooral niet te veel eten, je moet keihard je achterpoten trainen en ik ga mijn huis vol tapijten leggen zodat je zonder pijn door het huis kan springen.’
Die avond op televisie zegt Navo voorzitter Rutte dat we ons geestelijk moeten voorbereiden op een oorlog. En dat we best 50 euro cash in huis halen. Mij lijkt het logischer om voor algehele vrede in de wereld te pleiten maar hij doet ook maar zijn job en wilt eigenlijk dat wij ons geestelijk voorbereiden op grote defensiebudgetten. Maar die 50 euro cash, daar breek ik nu al enkele dagen mijn hoofd over.
En als het al niet erg genoeg is zegt Rudi Vranckx in zijn afscheidsinterview dat hij geen goede hoop heeft op de huidige ontwikkelingen in de wereld. Terwijl ik wil horen dat hij in zijn carrière als oorlogsjournalist een draadje hoop ontwaard heeft. Dat het toch, hoe traag en gestaag dan ook, in de goede richting evolueert met de wereld. Niet dus.
Ik word er moedeloos van. En schrijven lijkt me ineens zo’n hedonistische bezigheid. Een uitgeverij wilt mijn teksten en beelden bundelen en uitgeven maar bij het struinen doorheen mijn archief voel ik me plots een ‘imposter’, zo iemand die wat doet alsof. En alles verliest zijn waarde en kleur.
Heel even lijkt het me logischer om mijn Belle weer naar de vuilbak te brengen waar ze gevonden is ‘om de natuur zijn gang te laten gaan’, om bij de bank 50 euro af te halen voor als de oorlog uitbreekt en me volledig verlamd op de zetel te leggen want alles is toch naar de klote en het gaat helemaal nergens naartoe, dit leven.
Gelukkig heb ik altijd wat Berts wijsheid achter de hand die me in zijn armen sluit, samen met mij even diep in- en uitademt en me voorzichtig aanraadt om misschien nog eens op mijn yogamatje te kruipen. ‘Want daar wordt het hele huis heel rustig van.’ Zo gezegd, zo gedaan. En Belle valt onmiddellijk op de yogamat in slaap. Oooooommmmmm.
SL
Het is weer die tijd van het jaar: de kerstboom staat klaar, de lichtjes fonkelen en je tante Gerda is je secret santa. Helaas, want zij heeft zich eens te meer laten verleiden door een ‘leuk hebbedingetje’ van de koopjeshoek in de supermarkt. Terwijl jij je best doet om iets persoonlijks en waardevols te geven, staart het lot je meedogenloos aan in de vorm van een porseleinen clownslamp, een sokken-abonnement, of een DIY-set om je eigen kaas te maken. Verder dan een muffige geur in je keuken kom je daarbij niet. Balen dus. Maar… hoe ga je hoffelijk om met barslechte kerstcadeaus? Je wil het feest immers niet verpesten door een gezicht te trekken alsof je net een citroen hebt gegeten die afgewerkt werd met een sausje van pompelmoes.
Enter Jean-Pierre Hoofs, die je helpt deze sociale mijnenveldjes met stijl en gratie te doorkruisen. Want slechte kerstcadeaus horen erbij, maar een slechte reactie? Dat kan écht niet.
De pokerface-stijl
Het openingsgebod van de kerstcadeau-etiquette: val niet door de mand. Zelfs als je innerlijke stem roept "Wat moet ik in hemelsnaam met een kalender vol katten in piratenkostuums?", blijft je gezicht strak in de plooi. Glimlach warm, zeg iets onschuldigs als: "Wauw, dit had ik nooit verwacht!" (waarbij je de waarheid niet eens geweld aandoet), en leg het cadeau rustig weg. Opgelet, want een overactieve reactie – type ik spring op en begin te applaudisseren – kan net zo verdacht zijn als een blik vol afschuw.
Subtiele hints voor de toekomst
Het ontvangen van verkeerde cadeaus kan een jaarlijkse traditie worden, tenzij je de hint naar betere opties weet over te brengen. Zorg voor een casual gesprek waarin je terloops vermeldt wat je écht waardeert: "Ik ben de laatste tijd helemaal in de ban van Scandinavisch design," of "Boeken van Haruki Murakami blijven altijd een schot in de roos." Wees subtiel genoeg. Suggesties mogen, maar laat ze zo terloops en kwansuis als mogelijk de revue passeren, zonder aan duidelijkheid in te boeten.
De etiquette van het omruilen
Het kan gebeuren: je beste vriend merkt per ongeluk op dat de gourmetset die hij je gaf op tweedehands.be staat. Er is maar één devies in voorkomend geval: blijf sereen! Schuw in dezen ook een leugentje om bestwil niet. ‘Lieve vriend, mijn tante Gerda gaf mij exact dezelfde gourmetset. Het gourmetgeluk is iets dat ik wil delen met anderen. En dus heb ik haar set online voor een prikje van de hand gedaan. Uiteraard heb ik jóuw set gehouden.’
Recycleren met stijl
Slechte cadeaus hoeven niet in een kast te verdwijnen om nooit meer het daglicht te zien. Recycleren is zeer zeker een optie, maar ken je publiek. Die muggenverjager in de vorm van een flamingo? Prima voor je neef die naar Thailand vertrekt. De bizarre sjaal in neonkleuren? Ideaal voor die vriend met een excentrieke smaak. Zorg wel dat het cadeau nooit terugkeert naar de oorspronkelijke gever – die faux pas moet te allen tijde vermeden worden.
Of het nu een flater van een cadeau betreft of een onverwacht schot-in-de-roos: kerst draait om samenzijn, niet om het perfecte pakje. Daarom herinner ik je er graag aan dat een hartelijk bedankje de beste strik is rond elk cadeau – hoe lelijk of nutteloos het ook mag zijn.
Ga dan heden in vrede kerst vieren, met mijn warmste wensen als zoetig dessert!
Je gids in verwarrende tijden,
Jean-Pierre Hoofs
OVER JEAN-PIERRE HOOFS
Hij mag dan geen sant in eigen land zijn, Jean-Pierre Hoofs is een man met naam en faam, niet in het minst in het Verenigd Koninkrijk. Hoofs stond decennialang aan het hoofd van de Londense School for Butlers & Hospitality, een instituut met wortels die teruggaan tot de 19de eeuw. Na een rijkgevuld leven aan de overzijde van het Kanaal resideert de man sinds twee jaar weer in het lieflijke Brugge, zijn beminde geboortestad. Daar vult hij zijn dagen als gepensioneerde zinvol in, onder meer als vlot Engelssprekende gids in het Memlingmuseum. Daarnaast verblijdt én verlicht hij de lezers van Au Parleur met zijn wijze raad voor meer courtoisie en goede manieren.
JV
Om acht uur ’s ochtends werd er zacht op de deur van de grote suite van het Hôtel Dieu Continental geklopt. Claude en Natasha die nog in bed lagen, grepen instinctief naar de revolvers onder hun hoofdkussens, een gewoonte die hen al meermaals het leven had gered. Claude liep met zijn Beretta 80X Cheetah in de hand naar de deur. ‘Wie is daar?’, vroeg hij met een nonchalant klinkende stem. ‘Vrees niets’, antwoordde de persoon aan de andere kant, ‘Ik ben Juliette Jaquard, een jongere zus van Jacky, ‘Ik breng jullie ontbijt en een boodschap van Jacky’. ‘Momentje’, zei Claude en hij bedekte zijn naakte lichaam met een badjas.
Claude en Natasha hadden elkaar een jaar niet gezien en ze hadden veel in te halen. Het was dus een korte nacht geweest. Ook Natasha kleedde zich snel aan en verstopte voor de veiligheid haar pistool in een van de grote zakken van haar kamerjas. Claude en Natasha knikten mekaar toe en Claude opende de deur. Een mooi meisje duwde een roltafeltje binnen en opende de gordijnen van de hoge ramen. Pas nu hadden onze vrienden zicht op een zonovergoten Vieux Port en op de Notre Dame de la Garde die boven op de heuvel aan de overkant de wacht hield. Boven op de kerk stond een reusachtig gouden standbeeld van een gekroonde moeder Maria met kind.
Juliette zag hen naar buiten kijken en zegde, ‘Dat is la Bonne Mère, ze zorgt voor de vissers die de zee trotseren en voor alle inwoners van Marseille, van welk geloof ook. Zie je hoe het kindeke zijn armpjes omhoog houdt en zijn handjes naar de haven richt? Dat is om zijn goddelijke stralen te laten nederdalen op onze hoofden’. Claude en Natasha wisselden een blik en wisten niet goed wat ze ervan moesten denken. Meende Juliette wat ze vertelde of was het een grap? Ze zwegen en gaven geen commentaar.
Juliette dekte de ontbijttafel en toverde tot vreugde van Claude een Big Macmenu met frietjes en een grote cola tevoorschijn. Hij zuchtte tevreden, eindelijk weer een echt ontbijt! Claude was een man van de actie, hij had alle energie en vitamientjes nodig die hij kon krijgen. Een BigMac is één van de meest voedzame gerechten die je kan krijgen, dat weet iedereen. ‘Met de complimenten van Jacky’, knipoogde Juliette, ‘Hij komt jullie straks na het ontbijt halen. Verder kan ik jullie verklappen dat de delegaties van de top van de Zeepproducerende landen allemaal logeren in dit hotel. Wij hebben camera’s en microfoons geïnstalleerd in hun kamers, behalve in die van de Franse delegatie, dat spreekt vanzelf en kunnen hun doen en laten dus volgen. Maar volgens onze intel komt er van die kant geen enkele dreiging. Het zijn de Chinezen die ons zorgen baren, maar die zitten ergens verstopt in één of ander Chinees restaurant in de banlieue. Eet nu en wacht dan op mijn broer’.
Om negen uur diende Jacky zich aan. ‘Groot nieuws’, viel hij met de deur in huis, ‘De Syrische delegatie van de befaamde Aleppo zeep heeft zich teruggetrokken. Sommigen hebben zelfs asiel aangevraagd in Frankrijk. Iets met Assad of zo… Maar dat gaat ons verder niks aan, het is een concurrent minder moet je maar denken’. ‘Zolang het onze vrije Westerse economie niet schaadt, maakt het me niks uit’, bromde Claude en Natasha keek hem teder aan. Haar mannetje had het hart op de juiste plaats, alles voor de winst. Ze vond hem onweerstaanbaar als hij zijn visie zo helder formuleerde. Natasha hield nu eenmaal van sterke en intelligente mannen en zoals Claude waren er niet veel. Hij was dan ook niet voor niets de beste geheim agent ter wereld.
Even later stapten ze in de Citroën C5 Aircross die Jacky in de parking onder het stadhuis had staan. Jacky had wagens in elke belangrijke parking van Marseille. Zijn familie had een belangrijk aandeel in Indigo, de grootste uitbater van betaalparkings in Frankrijk, en zodoende was hij steeds verzekerd van gratis vervoer in heel de stad en bij uitbreiding in heel het land.
Jacky stuurde de wagen via de Quai des Belges en de Rue Breteuil de Rue Vauban in en reed de heuvel op. Hij parkeerde op een gereserveerde plek vlak bij de ingang van de Notre Dame de la Garde. ‘We zijn er’, sprak hij, ‘ten eerste moét je de mooiste kerk ter wereld hebben bezocht als je in onze stad bent en ten tweede gaan we ons bevoorraden’. Claude en Natasha volgden Jacky die hen rechtstreeks de sacristie binnenleidde. Hij stapte af op een priester die zich net aan het omkleden was en kuste hem op beide wangen. ‘Mag ik jullie eerwaarde Dupont voorstellen?’, zegde hij tegen onze vrienden, ‘Hij is een broer van een aangetrouwde neef en dus familie, je kan hem blindelings vertrouwen. Tenzij je een misdienaar bent, nietwaar Pierre?’, zegde Jacky brutaal tegen de priester. Beide mannen schaterden het uit.
‘Kunnen we in de kluis’, vroeg Jacky, nu ernstig. ‘Volg me’, sprak de priester en hij stak het kruisje van zijn paternoster in een goed gecamoufleerd gat in de muur. Een verborgen deur schoof open en onthulde een lift. ‘Je kent de weg’, zei de priester, ‘ik laat jullie nu want ik moet de mis gaan opdragen. Moge la Bonne Mère jullie beschermen’.
‘Je hebt je zaakjes goed voor mekaar’, sprak Claude terwijl zij afdaalden naar het hart van de heuvel. ‘Ach’, antwoordde Jacky, ‘We zijn er dan ook al eeuwen mee bezig. Zelfs de nazi’s zijn er niet in geslaagd om ons ondergronds netwerk van gangen en geheime bergplaatsen te vernietigen. En ze hebben nochtans hun best gedaan, geloof me’. Er verscheen een grimmige trek rond Jacky’s mond. ‘Mijn grootvaders waren beiden leiders van het verzet en hun grootvaders waren op hun beurt belangrijke smokkelaars en piraten. Onze bloedlijn loopt terug tot de Romeinen en zelfs de Grieken. Ik heb familie in ongeveer alle landen rond de Middellandse Zee, dat helpt. Alleen met die van Sardinië hebben we al generaties ruzie. Een kwestie van een fout gelopen handel waarbij zo’n laffe Sard een kreupele ezel heeft verkocht aan mijn betovergrootvader langs moeders kant en dat beest niet wilde terugnemen. Wij vertrouwen ze voor geen haar’.
De liftdeur schoof open en onze vrienden betraden een ruime kamer waar de meest moderne wapens en uitrustingen lagen uitgestald. Claude floot bewonderen tussen zijn tanden. ‘Een arsenaal onder een kerk, wie had dat gedacht’, zei hij. ’Elke grote kerk, waar ook ter wereld, is tegelijk ook een spionagenest van de geheime dienst van het Vaticaan’, zei Jacky, ‘Of hoe dacht je dat honderden SS-ers naar Zuid-Amerika zijn kunnen vluchten na de val van het Derde Rijk… Soit, dat was vroeger. Voor nu, neem wat je nodig hebt’.
Claude liet zich dat geen twee keer zeggen en gooide een zwarte trui met rolkraag, enkele paren zwarte sokken en een zwarte bivakmuts in een kleine draagtas. In een grote rugzak stak hij een paar staven dynamiet met tijdsontsteker, een vijftal handgranaten, rookbommen, een UZI, twee Manurhin MR 73 handpistolen, een kijker met nightvision en een doos Imodium omdat hij het Franse eten niet helemaal vertrouwde. Over zijn schouder gooide hij een Famas G2 geweer. ‘Hiermee kan ik beginnen’, zei hij.
Natasha koos voor een set werpmessen, een Chinees Jianzwaard, twee Nunchaku-stokken, een Shuangdao dubbele sabel en een waaier van het type Shanzi. ‘Je hebt enkel Chinese wapens gekozen’, sprak Claude met enige verbazing. ‘Je moet de vijand verslaan met zijn eigen wapens’, antwoordde Natasha koeltjes, ‘Vergeet niet dat ik als mol heb gewerkt voor de Chinese geheime dienst, deze wapens hebben voor mij geen geheimen. Ik kijk nu al uit naar het moment waarop ik met het zwaaien van mijn waaier Yichén Wangs ogen zal doen knipperen. Daarna mag jij de klus afwerken darling’. Natasha was duidelijk in haar element en ze drukte lichtelijk opgewonden haar lippen op Claudes mond en gaf hem een hete kus.
Ze namen een zijdeur en kwamen via een lange gang uit in de kelders van Carosserie La Bonne Mère, een garage in de Rue Pascal. ‘Geen nood’, sprak Jacky, ‘Jules, de eigenaar, is een aangetrouwde oom langs grootmoeders kant. Er staat hier een wagen voor ons, een Citroën DS 7 SUV. Kom we gaan mijn oom begroeten en een glas rosé drinken, c’est l’heure de l’apéro’.
Jules bleek een hartelijke rondborstige man te zijn. ‘Jacky, jij ouwe rufter’, riep hij opgewekt toen ons gezelschap vanuit de kelder het atelier betraden, ‘Simone’, riep hij naar boven, ‘stuur snel iemand naar Boulangerie La Bonne Mère om vers brood en dek de tafel. We hebben gasten!’. En dan richtte hij zich opnieuw naar onze vrienden. ‘Kom hier dat ik je kus’, riep hij naar Jacky en de mannen gaven mekaar twee kussen op de wangen. ‘Kom mee naar het terras, het is middag en de zon geeft nog net genoeg warmte om buiten te eten’.
Jules was verstandig genoeg om niet te vragen met welke zaakjes Jacky bezig was. Familie is familie en die vertrouwt men zonder vragen te stellen.
Op dat moment lichtte de gsm van Claude op.
Wordt vervolgd
HL
BIO CLAUDE VANDENBOSSCHE
Geboren te: onbekend
Leeftijd: onbekend
Status: single
Studies: onbekend
Beroep: Geheim Agent
Adres: Justitiepaleis Brussel
Hobby’s: onbekend
Sterrenbeeld: onbekend
Speciale kenmerken: houdt zijn kousen aan in bed
Bij C& A is alles goedkoper!
Alfabet Romeo
Een man loopt goed ingeduffeld en zijn handen in zijn zakken voorbij de hoerenpanden. Ze hebben elk een naam A, B, C en D ziet hij.
Hij doet wat tekens bij elk raam en komt te weten dat voor de daad A 50 Euro vraagt, B 150 Euro, C 100 Euro en D 200 Euro. Hij denkt wat na op het voetpad en besluit uiteindelijk bij C binnen te gaan. Hij babbelt wat met de hoer en zegt:
‘Ik heb eerst overal de prijs gevraagd en het blijkt dat het bij B en D het duurste is. Hoe zou dat komen eigenlijk?’.
‘Wel,’ antwoordt de hoer met een glimlach ‘bij C & A is alles goedkoper.
Naar een oude reclame van C & A.
Thuis
Ik raad acteurs aan om niet te solliciteren voor de soap “Thuis”.
De kans op een ongeval, ziekte of verblijf in de gevangenis is 1000 maal groter dan normaal.
GDB
Naar mijn mening zou men de prijzen van het levend slachtvee opnieuw moeten afroepen op de openbare radio. Dat zou veel misverstanden uit de wereld helpen.
Vroeger deed men dat en zodoende wist iedereen waaraan zich te houden. Zeker nu de tarieven van de elektriciteit alweer flink naar omhoog gaan, wil een mens toch graag weten waar hij aan toe is.
Amedé
© Au Parleur - JEROEN VERMEIREN/HANS LENGELER 2023/update 2024
SINT-DENIJSLAAN 31A - 9000 GENT
11, BOULEVARD CLEMENCEAU - 83510 LORGUES - FRANCE
BEELDEN: EIGEN WERK, UNSPLASH & FREEPIX