Au Parleur

- De Ongeschifte Gazet -

Au Parleur streeft naar onbetrouwbaarheid van de gegeven informatie, waarvoor ze echter niet aansprakelijk kan worden gesteld.

- Tiende editie - 18 november 2023 -EDITORIAAL
De tiende

‘Hey Bro, de tiende editie alweer’.
‘Het gaat vooruit’.
‘Weet je, toen ik Au Parleur drie maanden geleden aankondigde, reageerde iemand met: Ge gaat dat niet kunnen volhouden elke week, dat gaat nooit lukken’.
‘Waarom niet? Er zit geen verdienmodel achter, er is geen druk, we moeten niemand plezieren... Het drijft enkel op enthousiasme en het genot van onzin en absurditeiten bedenken’.
‘Yep, we maken onszelf blij’.
‘En misschien zelfs hier en daar een lezer die er een paar minuten plezier aan beleeft’.
‘We halen wel elke week tussen de drie- en de vijfhonderd pageviews. Dat is wel iets meer dan hier en daar een lezer’.
‘Kijk eens aan. Niet slecht voor iets dat nooit ging lukken’.
‘Ach, dat was gewoon een zeur. Niks van aantrekken’.


Jeroen Vermeiren, Gent
Hans Lengeler, Lorgues

mugshot
mugshot

OPSPORING VERZOCHT

Het personeel van Huize Tranendal (zorginstelling voor vrouwen met overspannen zenuwen) vraagt ons om het volgende te delen.

Zorgwekkende verdwijning!

Sinds enige dagen is genaamde, Dupont Danielle alias Kimberley Spears, ontsnapt uit Huize Tranendal. Zij heeft al haar kleren en haar caddie, bevattende een karaoke-apparaat, meegenomen. Ook al verbleef zij niet gedwongen in onze instelling, toch lijkt het ons aangewezen om haar behandeling nog even voort te zetten.

Behalve voor haarzelf vormt Mevr. Dupont geen gevaar voor de samenleving. Zij is opgewekt van aard al vertoont zij soms dominante trekjes en wil ze enkel worden aangesproken onder haar artiestennaam Kimberley Spears. Zij is niet gewapend en kan benaderd worden. We vragen wel om oordopjes te gebruiken in haar nabijheid, haar gezang kan ernstige oorschade veroorzaken.

Zij gaat verder ook nog door het leven onder de aliassen:
Betty Venus, Madonna Jackson en Dalida Tozzi.

Mevr. Dupont heeft momenteel een vrij onverzorgd voorkomen en wij vragen dan ook aan de kapsalons in de buurt om een extra oogje in het zeil te houden.

Alle informatie is welkom.

Contacteer Huize Tranendal op nummer +33 (0)4 94 04 36 41.
Discretie verzekerd.


HL


DE WERELD

Hans Lengeler
koffie

Koffie in de herfst

Ik stond op en deed wat ik elke dag doe. Ik maakte me een tas koffie, zette me achteraan aan tafel en keek naar de bergen in de verte. Vorige week was er een met veel nat en grijs - herfst weet je wel - maar afgelopen weekend was prachtig. En zo ook deze weekdag-ochtend. De koffie smaakte me zo dat ik me nóg een tas maakte. Ik startte mijn computer op en beantwoordde een paar berichten. Ons Hilde heeft een abonnementje op Au Parleur genomen. Goed zo Hilde. En er kwamen een paar Whatsappjes door waarop ik reageerde. Ik vergat mijn koffie.

Ik waste me, schoor twee stukjes kaak en poetste mijn tanden. Pas dan herinnerde ik me mijn koffie die helemaal lauw was geworden. Ik maakte een kapitale beginnersfout. Ik dronk.

Dat had ik niet mogen doen. Drink nooit koffie nadat je pas je tanden hebt gepoetst. Tandpasta en koffiebonen zijn geen goeie combo. Mijn grootvader, een groot koffiedrinker in zijn tijd, draait zich om in zijn graf. Ik hoor het hem zo zeggen: ‘Hans, Hans, Hans…, heb ik je dan werkelijk níets geleerd?’.

Kijk, ik vind dat dus erg, zo’n verspilling. Ik drink zelden méér dan twee tassen koffie per dag. Maar ik wil dan wel echt goeie koffie. Ik maal zelf de bonen met een Moulinex koffiemolentje, per keer net genoeg voor een zestal tassen. Alleen al het malen is een kunst. Wanneer is je koffie fijn genoeg voor een espresso maar wordt het net geen poeder? Wel, je moet dat horen. De koffiemolen zoemt op een bepaalde toonhoogte en van zodra die toon ietwat de hoogte ingaat moet je meteen stoppen. Tenminste, als je Lavazza koffiebonen maalt.

Meestal echter drink ik koffie van het vrij obscure merk Tchibo. Die koop ik in Luxemburg op de Aire de Cappelle als ik op en af naar België rijd. Tchibo is prima koffie en in het Groot-Hertogdom betaal je die de helft minder dan een kilo Lavazza. Als ik die boon maal, moet ik héél goed luisteren naar mijn Moulinex want dan moet de toon nog een ietsje hoger gaan dan bij het malen van Lavazza. Ik heb dat proefondervindelijk vastgesteld en geloof me, als je in de fout gaat heb je koffiepartikels in plaats van de perfect gemalen boon. Levenskwaliteit zit ‘m vaak in de details.

Maar niet getreurd, we beleven aangename dagen nu, weersgewijs.

Ik reed vorig weekend nog een eindje door mijn regio, heureux qui comme Ulysse, a fait un beau voyage. Een zonnige herfstdag in de vallei is van het mooiste dat er is. Dat is pure poëzie. Tel daarbij een aangepaste playlist - nog zoiets waar ik nogal maniakaal in ben - en je baadt in good vibrations. Dat is echt genieten. Ik heb het inmiddels helemaal gehad met al die bakken negativiteit, gezeur en zelfbeklag. Ofwel doe je er iets aan ofwel hou je je mond, want het draagt niets bij.

Ik zou zeggen, beste mensen, kom af! Nu! Het is hier momenteel de mooiste tijd van het jaar. De veelheid aan kleuren in de natuur en het heldere licht doen je hoofd tollen. Misschien hebben Bert en Swaane nog een vakantiehuisje vrij. Van daaruit kan je het Massif de La Sainte Baume in. Van daarboven zie je aan de ene kant de Mont Sainte Victoire en aan de andere kant de Middellandse zee liggen.

Of kom bij mij, naar Lorgues, gelegen tussen de bergen van Les Gorges du Verdon en het Massif des Maures. We maken pompoensoep en gaan naar de markt.

Of ga naar nog ergens anders, het is hier overal prachtig nu.

Het kan je ziel genezen, schoonheid.


HL

DE WERELD VAN HANS
Koffie in de herfst
Jeroen Vermeiren
reus

Chocola

Ooit zag ik reuzen. Echte reuzen. Ik was een kind en ik zat met vader en stiefmoeder aan een eettafel in Ukkel, waar ik woonde. Er waren nog geen halfbroers. Wel een zus, maar die was er niet, omdat zij elders woonde. In Groot-Bijgaarden meer bepaald, bij moeder. Een ‘slimme’ rechter had dat zo beslist. Het leek hem een eervol compromis in een vechtscheiding, lang voor die term werd uitgevonden. We schrijven eind jaren zeventig van de vorige eeuw. En dus kreeg vader mij en kreeg moeder zus. In de weekends werden wij gedeeld, het ene weekend bij vader, het andere bij moeder. Een rekensom leert dat ik mijn moeder vier dagen per maand zag, net zoveel als mijn zus mijn vader. Een andere rekensom leert dat zus en ik elkaar acht dagen per maand zagen, namelijk elk weekend. Later – ik was 14 of daaromtrent – nam ik mijn lot in eigen handen. Zo ontstond een wereld van verschil.

Maar daar wilde ik het niet over hebben. Wél over die reuzen. Het was laat in de herfst en buiten woei de wind. Ik hoorde al van ver tromgeroffel en dat zwol almaar aan. Er was geen onweer buiten. Ik heb mij niet vergist, toen. Neen, er was de bom-bom-bom van loodzware voeten. Ik repte mij met klein hart naar het vensterraam, schoof het gordijn opzij en zowaar ik hier zit, en schrijf, en leef, en adem, zowaar waren ze daar: de reuzen. Levensgroot. Wij woonden op de eerste etage en op die hoogte zag je slechts reuzenbuiken. Het was een reuzenpaar, een vrouw en haar man, en zij staarden mij aan met beschuldigende blik. Hoe durfde ik hen te betrappen? Vader en stiefmoeder keken naar mij alsof ik gek was geworden, maar ik zweer op alles wat mij lief is dat daarbuiten reuzen deinden op de trommelslag van bom-bom-bom. Zelfs vandaag nog staat dat beeld op mijn netvlies gebrand. Dan moet het echt zijn geweest, toch?

Toch?!

Zoals het roffelen aanzwol, zo stierf het weer uit. Ik moest naar bed, met teveel vragen en teveel angst, maar ze werden gesust en weggelachen, want reuzen bestonden niet. Ik herinner mij dat ik ónder mijn bed wilde slapen, maar dat mocht niet. Want reuzen woonden alleen in boeken.

Niet zoveel later ging ik te logeren bij mijn grootouders aan vaderskant. De herfst was afgelost door de winter en vervolgens door een aarzelende beginnende lente. Pasen diende zich aan. ‘Kijk!’ riep mijn grootmoeder op een ochtend. ‘Kijk dan toch!’ En jazeker, daarbuiten, boven het postkantoor van een trieste Oost-Vlaamse gemeente zweefden paasklokken sierlijk door de lucht, met grote vleugelslagen, en zij leken vriendelijk te lachen. En ik zag zowaar eieren van chocola uit de lucht vallen, waarop ik mij naar de kleine tuin repte en vol verwondering een lading tandbederf verzamelde.

‘Die klokken, meter, die klokken…’ stamelde ik. ‘Die waren echt!’ stamelde ik. Mijn grootmoeder lachte breed en knikte gulzig van ja, ja, ja. ‘Natuurlijk waren die klokken echt’, zei ze stellig. ‘Waar zouden anders die chocoladen eieren vandaan komen?’

Ik wilde haar vertellen over de reuzen, niet zo lang geleden, in de herfst. De reuzen in de Coghenlaan in Ukkel, waar ik woonde, en waar niets was wat het leek. Maar ik zweeg. Ik koos eieren voor mijn geld en at teveel chocola als ontbijt.


JV

DE WERELD VAN JEROEN
Chocola
zee
zee

Nóg een leven

Tot onze niet geringe verbazing blijken Swaane en Karlijn een leven te hebben buiten Au Parleur en moesten ze deze week verstek geven.

Swaane runt samen met Bert een vakantiedorp in het zuiden van Frankrijk en moet daar effectief tijd insteken. (?!)

En wij maar denken dat zorgen voor een vakantiedorp in het zuiden van Frankrijk gelijkstaat aan eeuwige vakantie, rosé, middagdutjes en zonnen bij het zwembad terwijl de kinderen in het water spelen. Weer een illusie minder.

Karlijn is actrice en studeert een nieuw stuk in. Studeert (?!).

En wij maar denken dat acteren iets is dat iedereen kan. Gewoon je ding doen in het licht van de schijnwerpers of een beetje bewegen en babbelen voor de camera. Nooit gedacht dat je daarvoor diende te repeteren of teksten moest uit het hoofd leren. Weer een illusie minder.

Jammer maar helaas. Onze beide zeer gewaardeerde schrijfsters hadden écht geen tijd deze week. Volgende week weer wél. Al is er geen enkele verplichting.

Knuffel aan beiden.


De redactie

DE WERELD VAN SWAANE EN KARLIJN
Nóg een leven

DE VIER WINDSTREKEN

herfstgedicht
herfstgedicht

Herfst

alles wat zich kan vergeten
moest zich maar vergeten
en alles wat zich kan begraven
moest zich maar begraven

in de zompige tranengrond
waarin rouwenden kwijlen
uit één mond vol vermeend verdriet
terwijl indianendansen en triomftochten
al ongeduldig branden in hun kuiten.

laat alles wat zich kan vergeten
zich nu maar vergeten,
laat alles wat zich te buiten kan gaan
zichzelf beaat ten gronde richten

en laat alles wat binnenin zit te vreten
een vergeten vals gebit zijn
een verzopen lach en te veel
verzonken jaren aangespoeld

in een enkel glas.


©JV

POËZIE
Herfst
recepten
recepten

Bouillabaisse à la Hans

Voor alle duidelijkheid, dit is een recept dat je écht kan maken. Het is poepsimpel en als je goeie ingrediënten gebruikt, heb je een heerlijke hap die de kou verdrijft en je even doet dromen tijdens deze donkere tijden.

Bereiding: 1 uur
Voor 4 personen: 1,5 kg gevarieerde zeevis naar keuze (mag diepvries, maar vers is véél lekkerder), 1 ui, 5 tenen look, 2 vleestomaten, verse platte peterselie, laurier, venkel, saffraan, zout, Cayennepeper, olijfolie.

Kuis de vis, ontschub en snij in blokken. Neem een grote kookpot en stoof in een flinke geut olijfolie de ui, de look, een handje fijngehakte peterselie (of een snuif gedroogde peterselie) en de ontpitte en gepelde tomaten aan, alles grofgesneden.

Voeg de vis toe en zet alles onder in kokend water. Voeg zout, peper, een laurierblad, een kleine grofgehakte venkel en saffraan toe. Laat 10 minuten koken op een hoog vuur en roer regelmatig om. Voeg Cayennepeper toe naar smaak.

Laat verder pruttelen op een laag vuur.

De bouillabaisse is klaar als de olie en het kookwater zich licht vermengen.

Dien de vis en de bouillon apart op en geef er Frans brood bij.

Smakelijk!


HL

PROVENCAALSE GERECHTEN
Bouillabaisse à la Hans

Willy Wacker
Willy Wacker

Willy, Willy, Willy, … U doet hier een echt een stap achteruit.
En we waren zo goed bezig met onze kwartetten.

Jammer hoor.

HL

Kwartet van de week


VARIÉTÉ

Kimberley uitgesteld
Kimberley uitgesteld

Kimberley Spears

BIO
Geboren te: Draguignan, Provence-Frankrijk
Leeftijd: onduidelijk, varieert volgens de geraadpleegde bron
Status: single
Studies: onbekend
Beroep: rondreizende karaokezangeres
Adres: Place de l’Eglise, Lorgues
Huidige verblijfplaats: Instituut Huize Tranendal, Vidauban
Echte naam: Danielle Dupont
AKA: Betty Venus, Madonna Jackson, Dalida Tozzi
Hobby’s: zingen en shoppen
Sterrenbeeld: Tweeling


Kimberley Spears zingt Paolo Conte

De redactie van Au Parleur verneemt zopas dat Kimberley Spears is ontsnapt uit de zorginstelling waar zij verbleef om uit te rusten na alle perikelen die zij tijdens haar wereldtoernee heeft moeten doorstaan.

Dit zet de release van haar cd "Kimberley, Live on Tour" voorlopig op losse schroeven. We volgen dit van nabij op en informeren jullie van zodra ons meer nieuws bereikt.

We willen jullie inmiddels toch nog deze parel aanbieden. Kimberley zong deze interpretatie van "Wonderful" van Paolo Conte vanonder de platanen van de Boulevard Clemenceau te Lorgues. Zij werd in haar gezang spontaan begeleid door de kouwen die in de kruinen wonen en in haar stemgeluid ongetwijfeld iets hebben herkend dat hen aanzette om een achtergrondkoortje te vormen.

Wonderlijk.


HL

KIMBERLEY SPEARS ZINGT
It's Wonderful
Platenhoes
Platenhoes

Het is wonderlijk – Pol Metjou

Straat, straat
Ga hier weg
Niets bindt jou nog aan deze locatie
Zelfs deze blauwe bloemen niet
Straat, straat
Ook niet met dit grijze weer
Vol muziek
En de mannen die je leuk vond

Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Veel geluk mijn zuigeling
Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Ik droom van jou

Chips, Chips*
Doo doo doo doo doo (tchi-boom, tchi-boom, boom) Doo doo doo doo doo (tchi-boom, tchi-boom, boom) Doo doo doo doo doo

Straat, straat
Kom met mij mee
Betreed deze duistere liefde
Verdwaal niet voor niets in deze wereld
Straat, straat
Verdwaal niet voor niets in deze wereld
Het kunstspektakel varieert
Volgens wie verliefd is op jou

Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Veel geluk mijn zuigeling
Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Ik droom van jou

Chips, Chips*
Doo doo doo doo doo (tchi-boom, tchi-boom, boom) Doo doo doo doo doo (tchi-boom, tchi-boom, boom) Doo doo doo doo doo

Straat, straat
Kom met mij mee
Betreed deze duistere liefde
Vol mannen
Straat
Kom binnen en neem een warm bad
Er is een blauwe badjas
Het regent buiten, het is een koude wereld

Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Veel geluk mijn zuigeling
Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Het is wonderlijk
Ik droom van jou

Chips, Chips*
Doo doo doo doo doo (tchi-boom, tchi-boom, boom) Doo doo doo doo doo (tchi-boom, tchi-boom, boom) Doo doo doo doo doo


*smaak naar keuze

JV

DE VERTAALDE KLASSIEKERS
Het is wonderlijk – Pol Metjou

PGT
Platenhoes Telestials

Jean-Luc Dupont, Voorzitter van de Association des Commerçes, Lorgues, wenst u te herinneren aan een groots opgezette Provençaalse versie van America’s Got Talent.

De prijzenpot dikt inmiddels flink aan. De winnaar krijgt een podium tijdens de Handelsbeurs van Lorgues en zal in open lucht mogen optreden voor de burgemeester en het schepencollege.

Verder valt er een weekend in een suite van Hotel du Progres te Fréjus te winnen (half pension), een maand gratis croissants bij Boulangerie Le Pétrin en een etentje voor twee in La Table de Pôl. Ook hebben wij de hand kunnen leggen op een gesigneerde foto van George Clooney.

SCHRIJF TIJDIG IN, DOE MEE!

PROVENCE'S GOT TALENT
UPDATE


GEMENGDE RUBRIEKEN

Tony
Tony

De rubriek van de pragmatische huisman

In deze rubriek vergast (inmiddels) Alleenstaande Vader Tony u wekelijks op enkele glasheldere en ongecomplexeerde huishoudtips, helemaal op maat van al wie na de dagelijkse arbeid aanzienlijk leutiger dingen te doen heeft dan pakweg strijken, poetsen en pubers opvoeden. Bijverdienen in het zwart, bijvoorbeeld.

De zeventiende wet van Tony: niet elke plat moet op sociale media
Ge denkt misschien: zo’n autoverkoper met een koersvelo, dat is een macho. Maar niets is minder waar. Ik deed al heel veel in het huishouden toen ik nog getrouwd was. Geen moeite was mij te veel om moeder de vrouw content te houden. Ik stofzuigde meer dan zij. Ik mag dat zeggen, want het is waar. Oké, strijken deed ik niet. En mijn madam haar Mariabeeldjes afstoffen ook niet. Er zijn maar 24 uur in een dag, ook voor een autoverkoper. Waar ik mij wél consequent over ontfermde, was het avondmaal. Ge moeten weten dat die van ons (geweest) werkelijk voor geen meter kon koken. Zelfs een eitje koken, wist ze te verprutsen. Kent ge dat, dat type? Ik anders wel. Maar goed. Ik kook graag. Ik moet daar eerlijk in zijn. Zij kreeg eigenlijk ook geen kans. (Niet dat ze ooit ambitie toonde, maar just is just.)
Ik moet zeggen: ik was altijd al gefasciniteerd door al het lekkers dat ons moeder uit haar oven en van haar kookpitten toverde. Ik was liefst voor kok gaan studeren, maar dat mocht niet van onze pa. Die vond dat beneden onze stand. Hij is daarin bijgedraaid zenne, toen hij zag hoeveel succes die mens van het Hof van Kleef heeft. Hij kijkt ook dagelijks naar Dagelijks Kost, met die Jeroen, allez, die Jeroen Dingskes. Soit, het is te laat nu. Maar daar ging het niet over. Ik maakte dus altijd het eten. En mijn madam (geweest) maar smullen. En nadien klagen: ‘Dat is niet goed voor mijn lijn, ik moet gaan sporten. Weet ge wat? Ik denk dat ik ga badmintonnen.’ En ik, onnozele, naïeve aap, zei: ‘Dat is goed bolleke, doet dat maar, ge gaat daar plezier aan beleven.’ Ja zeg, iets te veel plezier mijn gedacht.
Bon. De kinderen eten mijn kost graag. Meer moet dat niet zijn. Al was ik wel in mijn gat gebeten toen mijn vrouw (geweest) mij een paar weken geleden belde, en vroeg: ‘Tony, die chili con carne van u, die is zo lekker. Kunt ge mij dat recept eens geven? Ik zou dat willen maken voor den Davy.’ En wat doe ik dan? Dat recept toch wel geven, zeker. Kieken dat ik ben. Diezelfde avond stond er een foto op haar Facebook en haar Instagram. Van een bord chili con carne. En ze had daar bijgeschreven: ‘En nu gij!’.
Serieus maat. En nu gij. Ik kook al vijftien jaar elke dag. Maar zet ik mijn gerechten op sociale media? Nee! Want niet elke plat moet op sociale media. Ik vind dat voor dikke nekken en receptendieven.

De achttiende wet van Tony: Tinder brengt alleen maar hinder
‘Tony, ne vent gelijk gij, die is niet gemaakt om alleen te zijn. Gij, met uw kathedraal van een lijf en een goeie positie, gij verdient een eerlijke, toegewijde madam!’
Dat is wat de Johan zei, donderdagavond in de Calypso. Wij komen dan altijd samen om een kaartje te leggen, de Johan en ik, en ook nog de Frank, de Freddy en den Bart. Met een Duvelke erbij en een portie gemengd, de kaas rijkelijk bestrooid met selderijzout en de salami zwemmend in de pikante mosterd.
‘Ik ben ik goed alleen’, zei ik aan de Johan. ‘Ik ben nu eindelijk eens op mijn gemak. Geen gezaag en zo. En veel minder uitgaven aan kledij, schoenen en propere nagels.
‘Ja, maar Tony, serieus. Gij wilt toch dat er nog ne keer met uwe zjosj gespeeld wordt, ge zijt nog veel te jong om de vlag niet meer buiten te hangen hé.’
Ik moet toegeven, daar had de Johan een punt. Al die zever aan mijne kop mis ik niet, maar dat er zo eens met uw spel wordt gerammeld, ja, dat is toch plezant.
‘Weet ge wat gij moet doen?’ vroeg de Johan. ‘Gij moet ne keer op Tinder gaan. Dat is zoiets dat ge op uwen iPhone kunt zetten en als ge sjans hebt, komt ge ne keer aan uw gerief.’
Ja zeg. Zo gezegd, zo gedaan. De Johan maakte nog in de Calypso een profiel aan voor mij. Kreeg ik daar de ene match (zo noemen ze dat dus hé, ’t is nochtans gene voetbal) na de andere. Bon. Ik heb dan met twee van die vrouwmensen een date gehad. Mensenlief, wat was me dat. De ene al wanhopiger dan de andere. En die wilden allebei nog kinderen op de koop toe! Ik heb mijn zjosj schoon binnengehouden. En ik zeg u klaar en duidelijk: Tinder, dat brengt alleen maar hinder. Nog weken hebben ze mij gestalkt. Wéken hé! Nee, nee, dan zal ik mijn rechterhand wel wat extra laten fitnessen. Als ge begrijpt wat ik bedoel.


JV

Stel je vraag aan Tony:

VRAAG HET AAN TONY
De rubriek van de pragmatische huisman
Mopje
Mopje

Parkiet

En wat is het verschil tussen een parkiet?
Zijn twee pootjes zijn even lang, vooral de linker.HL

MOPJES VAN NONKEL GASTON
Parkiet
Zon
Zon

Wat brengt de toekomst?

Steenbok (22/12 - 20/01)

De komende dagen zal u iemand op uw pad vinden die u dwarsfluitlessen probeert aan te smeren. Hoe aanlokkelijk ook – u mag al graag eens met een toeter of aanverwante spelen – de sterren zijn stellig: dwarsfluit is een slecht idee. Beter zou u zich wijden aan doorgezette therapie waarin u uw jeugdtrauma’s het hoofd biedt. Die spelen u namelijk nog heel vaak parten, ook al maakt u zichzelf wijs dat niets minder waar is. Maar het is dus wél waar, dixit Jupiter. En die kan het weten. Komaan, Steenbok! Recht die rug en kijk uw demonen in de ogen!

Waterman (21/01 - 18/02)

Wilde plannen zijn uw deel, Waterman. U broedt op een recept voor rijstpap zonder rijst, maar met heel veel Côte de Beaune. Voor de barbaren onder u: dat is een rode wijn die zich alleraardigst laat drinken. Er is nog meer goed nieuws, Waterman. Een nieuwe liefde zal bij u aanbellen, even pardoes als uit het niets. Haar naam blijft voorlopig een raadsel, maar het zou in ieder geval om een Zuid-Franse charmezangeres gaan, die zich gretig op uw lijf wil storten. Zij weet – in tegenstelling tot de doorsnee Steenbok – ook virtuoos fluit te (be)spelen, aldus de sterren. Bereid u er zich dus op voor om het wit van uw ogen te zoeken.

Vissen (19/02 – 20/03)

Vissen schijnen op korte termijn ten prooi te zullen vallen aan hamstergedrag zonder weerga. Zij zullen met name een onweerstaanbare drang voelen tot het verzamelen van visgraten. Niet om daar een heerlijke bouillon van te trekken voor een paëlla of vissoep, neen, het is een dieper motief dat hen drijft: weer voeling krijgen met hun wortels. De sterren willen ervoor waarschuwen dat sabbelen op graten – hoe welgekozen ook – geen garantie biedt op meer voeling met de voorvaderen. Eerder moet gevreesd worden voor verslikkingsverschijnselen die in het beste geval leiden tot een bijna-doodervarig en in het slechtse geval uw lot bezegelen. Lichtpuntje: u kan dan wél uw eigen graten toevogen aan uw collectie.

Ram (21/03 – 20/04)

Een week als een knal, dat is wat u te wachten staat Ram! U bent zo energiek dat u overweegt om een marathon te lopen in de Sinaï-woestijn terwijl u uw tanden poetst! Van een stoutmoedig plan gesproken! Vooral omdat er in de doorsnee Sinaï-woestijn geen water is om uw mond te spoelen. Maar koppig als u bent, zal het u allemaal worst wezen. Het zij zo. De sterren wensen u het allerbeste. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er enige ironie, om niet te zeggen cynisme, doorklonk in hun boodschap. Maar hey, u doet wat u niet laten kan.

Stier (21/04 – 21/05)

Een vastberadenheid om alles waar uw blik op valt te verorberen. Dát lijkt uw deel te zullen zijn, Stier. Tot zelfs de inhoud van uw spam-map toe. Wat een appetijt moet u wel niet hebben. De kosmos wil u toch tot voorzichtigheid manen, niet in het minst voor verdachte e-mails. Er zit geen chocolade in die Nigerian Prince-aanbieding, moet u weten. Dergelijke ‘buitenkansjes’ zijn niets minder dan uitgekiend bedrog, dat het gemunt heeft op uw spaarvarken. Bestel toch gewoon iets bij de pizzeria om de hoek, Stier. Geen man overboord, dan.

Tweelingen (22/05 – 21/06)

De Tweeling staat deze maand voor een keuze. U besluit om te kiezen of niet te kiezen. Of misschien besluit u om te twijfelen tussen kiezen en niet kiezen. Het maakt eigenlijk niet uit, want u zult waarschijnlijk toch wel weer van gedachten veranderen voordat u de kans krijgt om echt een keuze te maken. Zo kennen we u wel weer, Tweeling. Toon toch eens wat daadkracht en creativiteit. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Kreeft (22/06 – 23/07)

Kreeften voelen een onweerstaanbare drang zich in hun schulp terug te trekken. Letterlijk. U zult merken dat u onder uw bureau te schuilen wil gaan, niet in het minst op kantoor. Een menselijke, verschoonbare aandrang in deze complexe tijden, maar onderschat niet welk beeld uw collega’s zich van u zullen vormen. Het is goed om af en toe persoonlijke ruimte te claimen, maar kies uw tijdstippen én locaties zorgvuldig. Overigens is een vluggertje in het toilet met die ene collega waarmee u al maanden aanhoudt een beter alternatief als u even wil verdwijnen. Vergeet wel niet de deur op slot te doen. En kreun stil.

Leeuw (24/07 – 23/08)

De Leeuw schittert deze maand als nooit tevoren. Helaas is het vooral het schijnsel van uw telefoon dat oplicht, omdat u compulsief door memes scrolt tot erg diep in de nacht. Waarom u dat doet zal de sterren een raadsel wezen en wellicht uzelf ook. Leven en laten leven, luidt het devies van de kosmos in dergelijke omstandigheden. En dus schakelen wij naadloos door naar de Maagd.

Maagd (24/08 – 23/09)

Lieve Maagd, deze maand staat in het teken van loslaten. Laat die perfectie los, laat die strijkplank ongebruikt in de kast staan, en laat vooral die state of the art Instagram-foto van je avocadotoast los. Soms is de echte kunst van het leven om gewoon de imperfecties te omarmen. Doen hoor, want u hebt er veel, van die imperfecties. ’t Zou zonde zijn daar uw slaap voor te laten.

Weegschaal (24/09 – 23/10)

De Weegschaal wordt deze week uitgedaagd om een beslissing te nemen. En dan doelen de sterren niet op de keuze tussen een latte macchiato en een cappuccino. Neen, zij hebben het over serieuze zaken, zoals beslissen welke Netflix-serie het voorwerp van uw volgende bingewatchwaanzin zal uitmaken. De kosmos raadt u overigens te stelligste het onvolprezen ‘The Big Bang Theory’ aan, of ‘Young Scheldon’, de sequel die eigenlijk een prequel is, maar dat is een semantische discussie. Veel kijkplezier. Maar blijf van die popcorn, u bent al dik genoeg.

Schorpioen (24/10 – 22/11)

Schorpioen, dit is uw seizoen! Uw hoogdagen vieren hoogtij en ook al kunt u niet zwemmen, u geniet met volle teugen (van aperol spritz, wijn, whisky en weemoed). Dat is oké. Een dieet van pompoensoep alleen, daar heeft niemand wat aan en u al zeker niet. Dus: Schorpioen is koning en de koning drinkt!

Boogschutter (23/11 – 22/12)

Boogschutter, het is tijd om uw pijlen op nieuwe doelen te richten. Misschien moest u maar eens leren jongleren met kiwi’s of een fort bouwen met eierkartons. Bent u muzikaal aangelegd? (Minstens volgens uzelf…) Dan kunt u uw luchtgitaarspel perfectioneren, zij het liefst in een verlaten mijnschacht diep onder de grond, zodat de sterren geen hinder ondervinden van uw overgave. Hoe dan ook, ga ervoor Boogschutter. En als iemand u vraagt waarom u doet wat u doet, dan zegt u gewoon: "Omdat het leven te kort is om saai te zijn!" Want zo is het maar net.


JV

HOROSCOOP
Wat brengt de toekomst?
Lezersbrief
Lezersbrieven

Lezerbrieven

Heeee mannen,

bedankt om over mij te schrijven. Ik vind dat kweet niet hoe tof. Dat geeft mij energie en goesting om weer wat aan mijn carrière te werken. Ik vind jullie gazet echt fanny, ik moet altijd lachen. Maar soms niet.

Bisous,

Kimberley


Beste iedereen,

in verband met de prijzenpot van Provence’s Got Talent, een maand gratis croissants, dat gaat wel degelijk om slechts één croissant per dag. Wij zijn Père Noël niet, dat zal je wel verstaan.

Danku

Boulangerie Le Pétrin


Stuur ons jouw lezersbrief
LEZERSBRIEVEN
Editie 10 | Au Parleur
Poëzie op maat

© Au Parleur - JEROEN VERMEIREN/HANS LENGELER 2023/update 2024

SINT-DENIJSLAAN 31A - 9000 GENT

11, BOULEVARD CLEMENCEAU - 83510 LORGUES - FRANCE

BEELDEN: EIGEN WERK & UNSPLASH