Au Parleur

- De Ongeschifte Gazet -

Au Parleur streeft naar onbetrouwbaarheid van de gegeven informatie, waarvoor ze echter niet aansprakelijk kan worden gesteld.

- Twaalfde editie - 2 december 2023 -



EDITORIAAL
Abonnement

‘Hey Bro, wat was me dat daar opeens vorig weekend?’
‘Het gedoe met FaceBook bedoel je?’
‘Ja. Gek dat het account van Au Parleur plots werd geblokkeerd. We waren spam zogezegd’.
‘Bizar, ja. Hoe kom je erbij… Maar het was snel opgelost’.
‘Je kan maar beter een gratis abonnement nemen op onze Gazet, zo krijg je een persoonlijk berichtje als er een nieuwe editie is’.
‘Yep. Onze mailinglijst groeide alweer wat aan deze week. Slimme vogels’.
’Toch maar blijven zoeken naar een alternatief voor FaceBook. Ken jij er een?’
‘Neen verdorie. Dat is het erge’.
‘Ik weet het. Iedereen weet het’.



Jeroen Vermeiren, Gent
Hans Lengeler, Lorgues

Jeroen Vermeiren
spiegel

Monkey see, monkey do

Zullen we het eens hebben over ouderschap? Of, in mijn geval, vaderschap? Ja. Laten we ’t daar eens over hebben. Zonder dat ik mijn nageslacht figuurlijk ontbloot, voor alle duidelijkheid. Ik wil het niet over mijn zoon hebben. Wat mij meer bezighoudt is het begrip van de erfzonde. Ik hou niet van dat woord, omdat er een air van christelijkheid aan vastkleeft en ik ben een ketter eersteklas. Maar ik heb niet meteen een beter alternatief. Genealogie, dacht ik heel even. Die term blijkt te strikt, te zeer op biologische afstamming gericht. En natuurlijk is die sterk bepalend, maar ik kijk liever naar patronen die worden doorgegeven, van generatie op generatie. Ongetwijfeld zit daar een biologische component aan, maar het is toch vooral monkey see, monkey do. We kopiëren wat we kennen, ook als datgene wat we kennen toxisch is. Af en toe staat er iemand op die de toxische cirkel wil doorbreken. Ik reken mezelf daartoe. Qua boude stelling kan dat wel tellen, maar hey, dit is mijn ontboezeming, mijn tekst, niet de uwe. Ha!

Overigens wordt dat slopen van patronen die van generatie op generatie worden doorgegeven je zelden (lees maar: nooit) in dank afgenomen. ‘Hij wil alleen maar de knuppel in het hoenderhok gooien’, zei iemand daarover ooit over mij. Ik laat in het midden wie die iemand is, maar het laat zich raden. Later volgden nog andere labels. Van ‘Hij was een problematische, moeilijk puber’ tot ‘Hij is een fantast, hij schrijft boeken voor Studio 100 dus natuurlijk verzint hij voortdurend dingen.’ Ik zal hier geen monoloog starten om u, lezer, tweemaal van het tegendeel te bewijzen. Het denken is vrij en men denke dus wat men wil. Maar ik rookte noch dronk, ging niet uit (dat kwam allemaal pas later, in mijn twintiger jaren, toen ik al lang op de arbeidsmarkt vertoefde), de politie kwam nooit aan de deur en ik scoorde lange tijd exemplarische cijfers op school. Zit ik mij nu alsnog toch wat te verdedigen? Kennelijk. Snel verder. Hiermee, bijvoorbeeld: ondertussen volstaat al enige tijd dat ikzelf beter weet. De labels, oud en nieuw, ze zullen me worst wezen. Ik heb maar één maatstaf: kan ik mezelf strak aankijken in de spiegel? Het antwoord is ja. Cela suffit.

Terug naar dat ouderschap. Het vaderschap. Ik ben heel graag papa. Tegelijk vind ik het zowat de moeilijkste opdracht die er is. Omdat je voortdurend de neiging hebt te refereren naar wat je zelf kende. Om daar flagrant mee te breken, zoals in mijn geval. Maar dat belet niet dat er de stemmetjes zijn van weleer, die knagen aan je oor, fluisteren, stoken, stokken in de wielen willen steken. Ik werk heel hard om zulks niet te laten gebeuren. Maar zelfs dan bekruipt je soms, als een weerwolf bij nachte een gedachte als ‘Dat had ík in mijn tijd eens moeten doen/zeggen/proberen.’ De kunst is om dan niet naar die gedachte te handelen, maar ze te omarmen. Er stil bij te staan. Te kijken naar je het gekwetste, onveilige kind in jezelf. Het een schouderklop te geven. Vervolgens met een flinke teug verse zuurstof in het nu te staan en daar je eigen vaderding te doen.

Ik moet plots denken aan de familieopstelling die ik eens deed. Een wonderlijke ervaring. Ik kwam in een fijne groep terecht, een veilige ruimte, waar ieder om de beurt naar een stuk van z’n verhaal kon kijken. Wat er toen gebeurde was tegelijk hartverscheurend en mooi. Ik deed een stuk van mijn geschiedenis uit de doeken, waarop de begeleidende therapeuten wat mensen aanduidden. Ik zat erbij en keer ernaar. Naar iemand die de volwassen man en vader Jeroen speelde, iemand anders die de kleine, bange jongen Jeroen speelde en iemand die mijn kleine, zoekende zoon speelde. De twee ‘kleintjes’ vochten voortdurend om de aandacht van de volwassen man. Dát maakte in één oogopslag zóveel duidelijk, zonder dat ik er triest van werd, of mij schuldig voelde. Het was gewoon een heel tastbare verbeelding van de strijd die lang in mij woedde, en wellicht soms nog. Maar die ene familieopstelling, daar heb ik meer uit meegenomen dan uit twintig boeken en een paar jaar therapie. Plots was alles glashelder. En daar kan je wat mee, met glashelder. Niets hoeft voor altijd te zijn. Tenzij de liefde die brandt in mij, voor hem, mijn zoon. Simpel. Duidelijk. Schoon.


JV

DE WERELD VAN JEROEN
Monkey see, monkey do

DE WERELD

Karlijn Sileghem
Karlijn

Cru Bourgeois

Zacht gemompel wandelt mijn slaap in. Op de achtergrond van een droom fluisteren woorden zich een weg naar mijn slaapkamer. Veldwegen lang, gedempt gegons.

Eindeloos zacht praten steeg omhoog uit de aardeweg onder de raampjes van het boerenhuis en wekte me. Ik had ze wijd opengelaten, de raampjes bij de vloer. De zomer was warm en dekte me met witte kanten lakens. Het geluid van de grazende koeien aan de overkant was de beste inslaper. Mijn hond aan het voeteinde van mijn bed luisterde met zijn voorste pootjes gestrekte voor zich uit. Zijn kop hoog opgetild, snuffend naar de doffe stemmen in de nacht. Ze drongen binnen, samen zeker 1000 vastberaden, maar ingehouden stappen. Ik begreep niet wat dit was en ging net als mijn hond rechtop zitten.

Vol onrust gleed ik het bed uit en sloop op mijn buik als een verkenner naar het linkse raam toe. Met mijn hoofd verborgen voor wie opkeek, zag ik tot mijn verbazing een leger dat door de smalle weg liep. Een heel leger jonge mannen in uniform, gewapend met geweren en stevige bottines. Soldaten in gesprek, rij aan rij, hun stille stemmen onder het schamele licht van een luie straatlantaarn. De cadans van hun gezamenlijke stappen sloeg in als een vloedgolf. Ik hapte naar adem, mijn God, ik ben zo alleen en zo vervreemd dat ik niet wist dat het oorlog was. Ik zei het luidop: “Het is oorlog en ik weet van niets, nu is het ver met mij gekomen.”

De volgende dag zocht ik mijn ouders op, die ik nog beide had, en vroeg schijnbaar zonder opwinding wat het nieuws voor nieuws had, want ook daarvan hield ik me verborgen.
“Ja, alles goed, de olieprijzen zijn weer gestegen en in China werden op het plein van de vrede 10 000 mensen vermoord.“ “Wat zeg je, 10 000, mijn god? Dat is ons hele dorp. Waarom?” Ik dacht schoorvoetend verder over wat deze mensen doormaakten. En ook ons eigen donker lot, dat me nu steeds onwaarschijnlijker scheen. Ik vroeg het toch: “En hier, hoe is het hier, bij ons?”
“Ja, goed. We hebben vannacht buiten, onder de blote hemel geslapen. Het weer is heerlijk zacht, moet je ook eens doen.” Bij ons is wijder dan de muren van een huis met een tuin, maar ik wilde liever niet verder vragen. De vrees om idioot over te komen was toen, jong als ik was, groter dan de oorlog waarin ik me misschien vergiste.

Als ik velden en weiden dwars doorsteek, ben ik in een half uur weer thuis.
De onverlichte greppels, hard als steen. Ik struikelde omdat mijn voet bleef haken in een spoor dat me voorging. Een door de zon verzegeld spoor. En om de pijn de baas te zijn, greep ik met beide handen mijn verzwikte voet. Toen ik dat deed, zag ik pas dat het in het licht van de oude dorpslantaarn een oefening van het leger moet geweest zijn. Ik zocht er verder bij niemand meer naar en de vrede in mezelf herstelde. Er was geen maan, die nacht maar de sterren des te talrijk.
Dat zag ik in een greppel.

Moraal: Zeg nooit zomaar oorlog tegen 1000 jongens samen.


KS

CRU BOURGEOIS
De wereld van Karlijn
Hans Lengeler
Hans Lengeler

Sightseeing

De pro-actief denkende mens begint er tijdig aan, aan de eindejaarsfeesten. Er wordt dan een whatsapp-groepje, stijl “Kerstavond 2023”, gecreëerd waarin je de eerste ideeën kan droppen. Verder is het afwachten wat het wordt. Aangezien ik in Frankrijk woon, neem ik het meestal op mij om wat aangepaste wijnen te zoeken.

In de maand september heb je in het zuiden de wijnfestivals. Dan gooit men wijn met hele kisten tegelijk naar je kop. Aan regelrechte dumpingprijzen dan nog. Dat is eigenlijk hét moment om grote hoeveelheden in te slaan. Wat ik dus ook doe.

Ik maak mezelf wijs dat ik dat kistje Bordeaux en dat kistje Bourgogne en die paar kartons streekwijnen zal bijhouden tot kerst, wanneer ik terugrijd naar het noorden om bij de familie te zijn. Leugens natuurlijk. Het zijn slechts flauwe excuses waarmee ik mijn schuldgevoel tracht te sussen. Tegen eind november is die voorraad wijn al ongeveer soldaat en moet ik opnieuw op jacht. Het vlees is zwak.

Maar geen nood, deze week kreeg ik bezoek van Francine en we zouden wat door de Var gaan zwerven. Het weer is veranderlijk. Terwijl het op woensdag nog klaar en helder was en we de bergen van de Verdon bezochten, werd donderdag “de dag dat het zonlicht niet meer scheen en mijn geluk voorgoed verdween”. Grijs, mistig en nat was het.

‘Hoera’, riepen we. Met vuil weer is het perfect om wat wijndomeinen te bezoeken. We reden door de grisaille naar Rians, stopten even in Saint-Maximin om de schedel van Maria Magdalena goeiendag te gaan zeggen en begaven ons naar de cave van Les Terres de Saint-Hilaire. Die maken namelijk een rosé mousseux die het heel goed doet als schuimwijn. Daar kan geen cava of prosecco tegenop.

‘Wat denk je? Een heel kistje dan maar? En nu we hier toch zijn, doe mij maar een magnum Oppidum (Syrah-Grenache-Cabernet Sauvignon) uit 2019. Dat geraakt wel op, het is tenslotte voor het kerstfeest, toch?’

We staken door naar het Massif de la Sainte-Baume. ‘Hoera’, riepen we opnieuw, ‘de bergen liggen verborgen in een laaghangende wolk, je ziet geen hand voor ogen. Het heeft geen zin om naar boven te rijden’. Perfect dus om even aan te lopen bij het Domaine de Triènnes in Nans-Les-Pins. Een paar flessen rosé, een magnum Les Auréliens Rouge (Syrah-Cabernet Sauvignon) uit 2019, een paar flessen Saint-Auguste (Syrah-Cabernet Sauvignon-Merlot) en een paar flessen Merlot veranderden van eigenaar. Een mens moet wat kunnen vergelijken, het is tenslotte voor het kerstfeest, toch?

Als ik goed heb gerekend, kom ik uit op twee flessen per persoon. Ik zal voor de zekerheid die fles Cahors en die paar flessen Bordeaux Supérieur die ik nog heb liggen ook maar meenemen naar het noorden.

Ik mag hopen dat Francine wat heeft genoten van onze sightseeing in de mist. Voor mij was het in elk geval geslaagd.


HL

DE WERELD VAN HANS
Sightseeing
mist
mist

La Brume

Sommige woorden klinken in een andere taal zoveel mooier. ‘La brume’ is er zo eentje van. Veel ronkender dan onze ‘mist’. Bijna feestelijk. Niets te mistroostigheid, ‘la brume’ klinkt als een sierlijk dansende vrouw. Als iemand zegt: ‘het is mistig’ dan wil ik op de zetel gaan cocoonen met een warme chocomelk. Maar als je ‘c’est brumeux’ hoort dan trek je je schoenen aan en laat je je meeslepen door de feeërieke nevel.

En ja, ook in het zuiden is het soms mistig, nat en koud. En ik zou er zo graag aan toegeven, aan dat gezellig binnenblijven en wat lummelen. Wat lezen en een taartje bakken. Kacheltje aan en met dikke sokken aan je voeten, slurpen van een theetje met honing. Maar zo’n vakantiepark slaapt nooit. Ok, er zijn geen gasten en slechts enkele eigenaren aanwezig maar nu zijn er de dossiers, zaken die je al moet voorbereiden voor een volgend seizoen. Zo is er het speeltuintje dat zijn beste tijd heeft gehad. Nu in de Ardèche zou zoiets nog jaren meekunnen maar hier dus niet. De controleur die jaarlijks naar de twee schommelwipjes en het plastieken huisje komt kijken keurde het allemaal af. Zelfs de rubberen tegels. En nu moet er beslist worden wat er gaat gebeuren: gewoon dezelfde opstelling? Alles weg? Of een groter klimhuis met schuifaf? Of durven we zelfs dromen van een schommel want dat vindt jong én oud fijn. Maar verzekeringsgewijs is dat wel een durver: er zijn zoveel regeltjes waaraan je moet voldoen om een schommel te mogen plaatsen dat je er eigenlijk al van in het begin een streep wilt door trekken. En alle eigenaren moeten op één lijn gekregen worden: want de ene eigenaar wilt een klein huisje want die denkt aan zijn nog jonge kleinkinderen, de andere wilt dan weer een schommel want dat vinden zijn tieners ook leuk, en iemand anders denkt alleen maar: wat gaat dat kosten allemaal? Je voelt het al: het is nog lang niet in kannen en kruiken.

En wat later dan elders maar ook wij gaan mee met de tijd. De glasvezel deed de afgelopen maanden zijn intrede en wat een feest is dat snelle internet en vooral: geen klagende gasten meer aan het onthaal. Maar ja, dat die pret niet zou blijven duren konden we al voorspellen. Maanden zijn ze bezig geweest om van dorp tot dorp dikke kabels af te rollen en straten open te gooien. Maar ergens heeft iemand een telfout gemaakt want nu blijken er niet genoeg aansluitingen om het hele dorp te voorzien en ontstaat er een soort van ‘geven en nemen’. Telkens als er een villa zonder internet valt, komt er iemand deze weer activeren maar vervolgens schuift het probleem door naar een volgende villa. Maanden draaien we nu al in rondjes en iedereen schuift de schuld maar door. En de zotste excuses: knagende ratten, een blikseminslag, een camion die tegen de aansluitingskast was gereden terwijl die geen krasje vertoonde…Om knettergek van te worden en de tijd die je daarmee kwijt bent, ja dat is dus mijn lummeltijd die erbij inschiet.

Maar als ik me dan weer erger aan de telefoon als ik voor de honderdste keer moet bellen naar de provider om een interventie te regelen en zuchtend voor de honderdste keer moet uitleggen dat dit niet de eerste keer is dat er iemand moet komen, dan scrol ik naar een foto van Sézane en smelten al mijn ergernissen als sneeuw voor de zon. Sézane, de dochter van mijn oudste broer, deed enkele dagen terug haar intrede in de wereld. Het eerste meisje in 45 jaren in onze tak van de familie. Een ware ‘principessa’ tussen een leger van jongens en mannen. Haar naam is nog mooier dan ‘la brume’ en wat gaat zij dansend door het leven gaan. La vie est belle, brumeux ou pas.


SL

DE WERELD VAN SWAANE
La Brume

DE VIER WINDSTREKEN

kerstmarkt
kerstmarkt

Kerstmarkt

Tijdens mijn bezoek aan de wekelijkse markt duwde iemand me een flyer in de handen. “Zondag 26 november, Kerstmarkt te Saint-Antonin du Var”, las ik. ‘Kerstmarkt?’, zegde ik verbaasd, ‘En Sinterklaas is nog niet eens geweest’. ‘Sinter Wie?’, vroeg de dame van de flyers. Tja, Sinterklaas kennen ze niet in het zuiden. ‘Sinterklaas’, herhaalde ik, ‘dat is een gebruik in België en Nederland. In feite maakt het deel uit van het katholieke geloof: wie tijdens zijn leven braaf is, gaat later naar de hemel, wie zondigt gaat naar de hel. Het is in wezen dàt maar dan voor de allerkleinsten. De sint brengt snoep en cadeautjes voor de gehoorzame kinderen en zijn knecht straft de stoute kinderen door hen in een zak te stoppen. Het is een vorm van het aloude straffen en belonen, al is het vandaag echt wel een kinderfeest hoor’. ‘Ik begrijp het’, antwoordde de dame van de flyers, ‘conditionering, zo richten wij onze honden af. Maar het is een oude truuk natuurlijk, het bestaat overal’.

Het gesprek werd me iets te filosofisch voor een doordeweekse dinsdagvoormiddag en ik nam afscheid met de belofte dat ik de kerstmarkt zou komen bezoeken. Wat ik de volgende zondag dan ook deed.

De zon scheen helder, de wegen lagen bezaaid met afgewaaide bladeren na de doortocht van een hevige mistralwind en het was nog steeds een aangename veertien graden. Kortom, een Provençaalse herfstdag zoals we het graag hebben.

Het centrum van het kleine verloren gelopen Saint-Antonin du Var geurde naar gesponnen suiker en kaneel. Ook wonen er daar opvallend veel volwassen elfen merkte ik, want zeker de helft van het aanwezige publiek droeg een kerstmuts met de sticker “vrijwilliger” erop gekleefd. Ik moest eerst langs een controlepost waar een vriendelijke agent een blik in mijn draagtas wierp. Dat heb je dus met een dreigingsniveau in het land. Ik werd goedgekeurd want hij wenste me breed glimlachend een hele goeie zondag toe.

Ik slenterde tussen de kraampjes met kerstspullen: zelf gebreide kerstmutsen; huisgemaakte kerstpullovers en kerstsjaals; door onze pépé ineen geknutselde kerststalletjes, vervaardigd met het afval uit zijn kot; met de hand gekleurde kerstballen; van ons bomma een verzameling zelfgestikte kerstsokken om aan de schoorsteenmantel te hangen; mini kerstsleeën met mini teddy-rendiertjes; kerstsnoep, kerstcake, kerstzeepjes, kersthoning, kerstrosé en kerst rode streekwijn; kerstarmbandjes en kerstjuweeltjes; warme kerstchocolade; kerstgeitenkaas en lotjesverkoop voor de kersttombola. Verdomd interessant allemaal. De bladeren hangen nog aan de bomen en het moet nog december worden. Fuck.

Ik voelde mij precies ineens niet goed worden en reed terug naar huis. Aan het begin van mijn dorp hing een groot spandoek: Kerstmarkt in Lorgues, 10 december. Fuck, dat gaat geheid door in mijn straat. Dubbele fuck.

Als men de traditie in ere houdt, is er een week eerder al een klein privé-initiatief van meneer pastoor. Die laat zijn welhaast uitgestorven beminde parochianen zelf een kleine kerstmarkt voor Het Goede Doel organiseren. Drie kraampjes waar men het doorgaans kapotte en ondergescheten speelgoed van de klein mannen die er niet meer aan willen, verkoopt aan een paar landlopers. Meestal is het geen groot succes, de kerstmarkt van meneer pastoor. Spijtig.

We moeten er door, er is geen ontkomen aan, berusting is het enige wat je kan doen. Of afdrinken natuurlijk, een volle maand uitzitten in een comfortabele comateuze toestand. Pffft, neen, die katers die erbij horen, zijn er me teveel aan.

Die avond knipte ik Netflix aan en werd vriendelijk uitgenodigd om door het aanbod “Speciaal voor jou geselecteerd” te spitten. Het bleek om een rist Canadese kerstfilms met variatie op één thema te gaan. Hij of zij haat kerst omwille van een jeugdtrauma en moet voor zijn of haar werk naar een klein achterlijk dorp waar hij of zij een alleenstaande weduwnaar of weduwe met een allerschattigst zoontje of dochtertje ontmoet die volledig geobsedeerd zijn door kerstmis. Er bloeit iets moois, ze vinden de ware liefde, er ontstaat een misverstand, alles dreigt in duigen te vallen, het begint heel hard te sneeuwen, op het einde komt alles weer goed en houdt iedereen van de kerstman die dus wel degelijk écht bestaat en snel nog wat onwillige kindjes op zijn schoot trekt alvorens opnieuw te vertrekken naar de Noordpool.

Van dit soort zitten er een paar honderd films in het aanbod. En het moet nog december worden.

Fuck.

HL

SNELLE JONGENS
Hans bezoekt de Kerstmarkt
kostuum
kostuum

Draagt u links of rechts?

Ik zit op de tram wanneer mij plots een bekend deuntje komt aanwaaien. Een deuntje met een orgeltje onder. ‘Er zitten twee motten, in m’n oude jas’, zingt de stem van Dorus alias Tom Manders, Nederlands cabaretier uit ‘de jaren stillekes’. Dat melodietje circuleert nu op TikTok. Dorus mag het niet meer meemaken. Hij gaf lang geleden al de geest, in 1972, net geen twee jaar voor ik geboren zou worden.

Ik zit op de tram en ik word terug gekatapulteerd naar Lebbeke, Oost-Vlaanderen, alwaar mijn grootouders aan vaderskant resideerden. Mijn grootvader was een vurige fan van operette en Tiroler muziek. In zijn karige platencollectie zat ook een elpee van – je raadt het al – Dorus. Mijn zus en ik kregen daar maar geen genoeg van. Die twee dotten van motten konden rekenen op onze ongelimiteerde sympathie. Net als het gat in Doris’ emmer. Had ie ook een liedje over. En dan was er nog ‘Als ik wist dat je zou komen’, natuurlijk. Als ik wist dat je zou komen, had ik de loper uitgelegd, een koppie thee gezet en de visite afgezegd. Waarom heb je mij dat niet even verteld? Een briefie geschreven of opgebeld. Dan had ik kennen zorgen voor een koekie bij de thee en meer piepers kennen schillen als je bleef voor het diner.

Het is te onnozel voor woorden, maar dat liedje spookt dus nog geregeld door mijn hoofd. Vaak zaten mijn zus en ik samen met grootmoeder beneden te luisteren. Een verdieping hoger hoorde je dan de cadans van mijn grootvaders Singer naaimachine. Hij was kleermaker, zijn hele leven lang. Van vader op zoon. Een verdomd goede kleermaker trouwens. Menig minister kwam zich bij hem thuis laten opmeten om een paar weken later strak in het op maat gemaakte pak gestopt te worden. Een obligate vraag was telkens weer: ‘Draagt u links of rechts, meneer de minister?’ Hilarisch vind ik dat. Ik kreeg de vraag zelf één keer voorgeschoteld tijdens het eerste jaar aan de universiteit. Mondelinge examens deed je in kostuum, punt uit. En dus kreeg ik een blazer in navy blauw met daaronder een grijze broek. Ik kon wel door de grond zakken, toen mijn vaders vader voor mij knielde en met zijn lintmeter aan het rekenen ging. Ik wilde antwoorden dat ik in het midden draag, maar dat was geen optie in zijn meerkeuzevraag.

Hoe weet je eigenlijk of je links dan wel rechts draagt? Bestaat daar een proefje voor? Zijn er nog kleermakers daarbuiten die me dat kunnen vertellen? Nu ik het eindelijk zou durven, kan ik het niet meer voorleggen aan mijn eigenste grootvader-kleermaker. Hij is al meer dan tien jaar dood. En samen met hem ook een aantal gevleugelde wijsheden, die alleen hij uitsprak en die ik dus al meer dan een decennium niet meer gehoord heb. Zoals: ‘Jongen, in ’t leven weet ge niet wat geluk is en wat ongeluk. Wat het ene moment misschien uw grootste ongeluk lijkt, kan later uw grootste geluk blijken.’ Of die ene flauwe grap die hij altijd uithaalde, maar waar ik toch telkens weer intuinde.
‘Jongen?’
‘Ja, peter.’
‘Kunt gij voor mij iets doen?’
(ik prompt recht springend) ‘Ja, natuurlijk peter.’
‘Kunt gij algauw eens gaan plassen voor mij?’

Hoe vaak hij mij dat geflikt heeft!
Maar kijk. Het zijn net die kleine banaliteiten die blijven hangen. Volgens mij wist hij heel goed waar hij mee bezig was: herinneringen planten. Opdat ik ze, bijvoorbeeld hier en nu, nog eens kan oogsten. De sluwe vos.


JV

VRAGEN
Draagt u links of rechts?

VARIÉTÉ

PGT
PGT

De eerste inschrijvingen

Woord en Drama

patrick

PATRICK DUPONT
Patrick Dupont is naast uitbater van dorpscafé L’Embuscade ook amateur filosoof. Hij zal het publiek tijdens de hem toebemeten drie minuten onderhouden met een vergelijkende visie tussen het Duitse Idealisme van Georg Wilhelm Friedrich Hegel en het Existentialisme van Albert Camus.

suze

SUZE
Suze kennen we als actrice die de rol van één van de figuranten vertolkte in de film Manon Des Sources uit 1986. Haar lijn, ‘Voilà, votre pastis monsieur Soubeyran’, die zij uitsprak als dienster in het dorpscafé staat voor eeuwig in ons geheugen gegrift. Zij zal tijdens PGT voor ons deze scène nog eens overdoen.


Dans

bonanza

DE MANNEN VAN BONANZA
De groep bestaat uit vier mannen en vier vrouwen die zich te buiten gaan aan line- en squaredance op de tonen van authentieke country and westernmuziek. Zij dragen replica’s van negentiende eeuwse cowboykostuums en bestelden speciaal op maat gemaakte cowboybotten via de webshop van alibaba.com.

dansmariekes

LES PAPILLONS, DE DANSMARIEKES VAN LORGUES
Deze groep zagen we reeds aan het werk tijdens de Foire de Lorgues. Zes jongedames en één jongeman brengen een hedendaagse versie van het betere majorettenwerk. Zij doen hun ding niet op de traditionele fanfaremuziek maar tillen het op naar een hoger niveau met behulp van Franse rapmuziek. Ze maakten samen met hun mama’s zelf hun kostuums.

salsa

PAULINE & JEAN-LUC
Dit koppel demonstreert ball-roomdans. Van polka tot cha cha cha, niets is hen vreemd. Zij werken doorgaans op cruiseschepen maar hebben tijdens de winter tijd voor andere dingen. Zij wonnen brons tijdens de Concours International de Dance te Courbevoie 1998.


Zang en Muziek

sylvie

SYLVIE MÉLODY
We kennen Sylvie Mélodie van de vele zomerse wijnproeverijen in de Chateaux en wijndomeinen aan de Côte d’Azur. Zij brengt voornamelijk covers van Brigitte Bardot waarmee zij al menig feestje naar haar hand zette.

titi

TITI
Aanstormend jong talent Titi bracht recent een eerste cd in eigen beheer uit. Titi brengt eigen composities en begeleidt zichzelf op akoestische gitaar. Met zijn unieke falsetto stem zingt hij met veel emotie over een verloren liefde.

Breng zeker je zakdoek mee want naar verluid houdt niemand het droog tijdens zijn optredens. Vooral hijzelf niet.

dalida

DALIDA TOZZI
Dalida Tozzi maakte als karaoke-zangeres furore tijdens de zomer van 2012. Zij bracht toen voornamelijk covers van grote Italiaanse hits uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Het is sindsdien een beetje stil gebleven maar zij hoopt op een come back via PGT.

Kwatongen beweren dat het hier om een alias van Kimberley Spears zou gaan, maar dat hebben we nog niet kunnen verifiëren.

madonna

MADONNA JACKSON
Madonna Jackson maakte als karaoke-zangeres furore tijdens de zomer van 2015. Zij bracht toen voornamelijk covers van grote Amerikaanse hits uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Het is sindsdien een beetje stil gebleven maar zij hoopt op een come back via PGT.

Kwatongen beweren dat het hier om een alias van Kimberley Spears zou gaan, maar dat hebben we nog niet kunnen verifiëren.

betty

BETTY VENUS
Betty Venus maakte als karaoke-zangeres furore tijdens de zomer van 2018. Zij bracht toen voornamelijk covers van grote Amerikaanse hits uit het begin van deze eeuw. Het is sindsdien een beetje stil gebleven maar zij hoopt op een come back via PGT.


Kwatongen beweren dat het hier om een alias van Kimberley Spears zou gaan, maar dat hebben we nog niet kunnen verifiëren.

Kimberley

KIMBERLEY SPEARS
Kimberley Spears maakt als karaoke-zangeres reeds furore sinds de zomer van 2019. Zij brengt covers uit het rijke aanbod van Italiaanse, Spaanse, Engelse, Amerikaanse, Braziliaanse, Jamaicaanse, Zuid-Amerikaanse en Franse hits vanaf de jaren zeventig uit de vorige eeuw tot nu. Het is de laatste maanden een beetje stil gebleven rond haar persoon maar zij hoopt op een come back via PGT.


Varia

pastoor

PASTOOR DUPONT
Pastoor Dupont komt ons verrassen met een goochelact die hij reeds menigmaal opvoerde tijdens kinderfeestjes. Zo tovert hij bijvoorbeeld een onzichtbaar konijn uit een hoed. Enkel de ware gelovige ziet dat konijn maar dat maakt het niet minder indrukwekkend.

PROVENCE'S GOT TALENT
De deelnemers
Platenhoes12
Platenhoes12

Zelfmoordblondine – In Overvloed

Zelfmoordblondine, zelfmoordblondine
Zelfmoordblondine, zelfmoordblondine
Zelfmoordblond was de kleur van haar haar
Als een goedkope afleiding
Voor een nieuwe zaak
Ze wist dat het zou eindigen
Voordat het begon
Iets zegt me dat je het plan bent kwijtgeraakt

Je wilt haar maken
Zelfmoordblondine
Liefde verwoesting
Zelfmoordblondine

Je wilt haar maken
Zelfmoordblondine
Liefde verwoesting
Zelfmoordblondine

Ze stroopt op de maat
Maar haar kleren blijven aan
Overal wit licht
Maar je kunt niets zien
Zo'n knijp
Een gek, verdrietig moment
Glorie voor jou, glorie voor jou, breng me daarheen

Je kreeg een openbaring in je handen gelegd
Red je van je ellende
Als regen over het land
Zie je het niet?
De kleur van bedrog
Die jouw wereld weer op zijn kop zet

Je wilt haar maken
Zelfmoordblondine
Liefde verwoesting
Zelfmoordblondine

Je wilt haar maken
Zelfmoordblondine
Liefde verwoesting
Zelfmoordblondine


JV

DE VERTAALDE KLASSIEKERS
Zelfmoordblondine – In Overvloed

trio heaven
trio heaven

Wegens groot succes nam dit trio er nog wat familieleden bij.
En neen, we mogen niet lachen met mensen die lijden aan dyscalculie. Het zal je tenslotte maar overkomen terwijl je in een hillbillydorp woont waar wiskunde wordt onderwezen met behulp van de bijbel.

HL

Trio van de week


GEMENGDE RUBRIEKEN

Tony
Tony

De rubriek van de pragmatische huisman

In deze rubriek vergast (inmiddels) Alleenstaande Vader Tony u wekelijks op enkele glasheldere en ongecomplexeerde huishoudtips, helemaal op maat van al wie na de dagelijkse arbeid aanzienlijk leutiger dingen te doen heeft dan pakweg strijken, poetsen en pubers opvoeden. Bijverdienen in het zwart, bijvoorbeeld.

De 21ste wet van Tony: ge hebt beter een boon voor een échte kerstboom
Terwijl het buiten alweer donkert – het is begot nog niet eens vijf uur – zit ik binnen wat te mijmeren over de nakende kerstperiode. Het is mijn eerste keer als gescheiden man en ik vraag mij af wat dat gaat geven. Ik zie mij hier al zitten op kerstavond met de twee kinderen. Dat wordt een raar feestje, want die gasten zitten liever op hun gsm dan gezellig te tafelen met hun ouwe. Plus: wat moet ge ze nog geven als cadeau? De jeugd van tegenwoordig wil alleen maar geld. Geld, geld, geld. Ik dacht eerst een driesterrenmenu ineen te vijzen, maar dat zouden parels voor de varkens zijn, of hoe zeggen ze dat? Ik heb er mij dus een gedacht van gemaakt: het wordt gourmet of fondue. Daar kunt ge niks verkeerd mee doen, zeg ik altijd. Heel uw kot stinkt wel nog drie dagen na, maar goed, als het dat maar is. Op kerstdag gaan de kinderen normaalgezien naar die van ons geweest, maar ze hebben al laten weten dat ze dat stukske badmintoncoach niet willen zien, of dat ze anders meteen ribbedebie zijn. Ons Kelly zei: ‘Ik zal zijn pluimkes eens steken waar de zon niet schijnt.’ Ik heb haar dat afgeraden, want ’t zou mij niet verbazen dat meneer dat nog plezant vindt ook, de perverseling. Bon, het is wat het is. We gaan daar het beste van maken. En het mag gezegd: ik kijk wel wreed uit naar de kerstboom dit jaar. Die van ons geweest, wilde alleen maar zo’n plastieken ding in huis, want ‘een echte boom geeft teveel vuiligheid’. Niet dat zij dat opgekuist zou hebben zenne. Elke congé was ’t van hetzelfde. Ik moest mij maar eens efkes met mijn gazet installeren in de zetel of madam was daar. ‘Bieke’, fleemde ze dan gespeeld lief, ‘wilt gij ne keer rondgaan met de stofzuiger?’ En zij ondertussen maar bellen met haar moeder of een vriendin, een uur aan een stuk op langer nog. Maar dus, elke kerst zo’n fake geval van plastiek. Triest dat ik dat vond, triest! Ge hebt geen idee. Allez, zeg nu zelf! Kerst dat is toch de geur van dennennaalden en hars, dat zijn naalden die naar benedelen sukkelen en zich dan door uw kousen boren! Ne mens moet eerlijk zijn. Er zijn ook schone kanten aan gescheiden zijn. Nu ik ne man alleen ben, doe ik just mijn goesting. Ik ga van ’t weekend een echte spar halen, zie. Een groot model, met de wortel er nog aan, want dan houdt hij langer. Aan de keuze voor de kerstboom herkent ge de mens, zeg ik altijd. En ik zeg ook: ge hebt beter een boon voor een échte kerstboom. Al die plastiek, bah! Dat ze mijn kloten kussen, miljaar!

De 22ste wet van Tony: nen toasty is beter dan nen hostie
Om nog efkes in de sfeer te blijven. Ge ziet van hier dat ik naar de middernachtmis ga met kerst. Daar moet ge toch goed zot voor zijn. De pastoor zal wel rode wijn zabberen achter zijn altaar, terwijl gij op uw kinnebakkes kunt kloppen. Neenee, daar doet den Tony niet aan mee. Ik wil bubbels, sjampie, all night long, gelijk mijn groot idool Lionel Richie zingt. (Jong, heb ik daarop gedanst, op die schijf! Dat was verdorie nog eens muziek!) Dat ze mijn hostie maar aan iemand anders geven. Ik zal wel toasten met mezelf. En pas op, ik kijk er niet naar hé, met de feestdagen. De Veuve Cliquot ligt nu al koud. Geloof mij, nen toasty (zelfs met uw allenige zelf) is beter dan nen hostie. En daarmee bastie. Ik bedoel: basta.


JV

Stel je vraag aan Tony:

VRAAG HET AAN TONY
De rubriek van de pragmatische huisman
Mopje
Mopje

Koeien

Er zaten 2 koeien in bad. De ene zegt tegen de andere: Geef eens het washandje. Waarom? Vraagt die andere. Omdat ik die vlekken er niet af krijg…



HL

MOPJES VAN NONKEL GASTON
Koeien
Zon
Zon

Wat brengt de toekomst?

Steenbok (22/12 - 20/01)

Hoort wie klimt daar Steenbok! Het zijn de goedertieren sterren, die verder geloven in goden noch heiligendom! Concreet melden zij u een op handen zijnde alliantie met tuinkabouters, die een deel van uw arbeid willen overnemen als u het alcoholgebruik wat matigt. De kosmos zou eieren voor zijn geld kiezen, Steenbok. Weg dus, die korte en andere drank en welkom dwergen, die zich zonder mopperen willen ontfermen over die berg afwas, de stoffige plinten, uw ondergelopen kelder en de manden vol strijk.

Waterman (21/01 - 18/02)

Hoort wie drijft daar Waterman! Het zijn de goedertieren sterren, die verder geloven in goden noch heiligendom! Diezelfde sterren ontwaren in de verte een aura in de vorm van een regenboogkleurige discobal. Doe er uw voordeel mee, Waterman. Dans door het leven en verspreid positieve trillingen. Het universum houdt van een goede dansende Waterman. Een gebrek aan ritme zien zij graag door de vingers als u daartegenover een collectie originele moves kan plaatsen.

Vissen (19/02 – 20/03)

Hoort wie zwemt daar Vissen! Het zijn de goedertieren sterren, die verder geloven in goden noch heiligendom! U zult ontdekken dat u de gave hebt om met vissen te praten. Nou ja, hoe onverwacht, zeg! Maar goed, geef u over aan uw diepzeegedachten, want ze zouden u wel eens nieuwe, ongeziene inzichten kunnen opleveren over de zin van het leven en futielere kwesties als: waarom hebben sommigen zweetvoeten en anderen niet?

Ram (21/03 – 20/04)

Hoort wie kopstoot daar Ram! Het zijn de goedertieren sterren, die verder geloven in goden noch heiligendom! U zal weldra ontdekken dat uw innerlijke schaap eigenlijk een undercover Amerikaans president is, een man (helaas) die de kosmos verder niet bij naam wil noemen. Wees dus niet verbaasd als u plotseling begint te communiceren mediagenieke soundbites die verder nergens over gaan.

Stier (21/04 – 21/05)

Hoort wie briest daar Stier! Het zijn de goedertieren sterren, die verder geloven in goden noch heiligendom! Een mysterieuze kracht zal ervoor zorgen dat al uw bezittingen worden vervangen door rubberen eenden. Maakt u zich geen zorgen, het universum probeert gewoon uw leven op te vrolijken en we weten allemaal dat zulks erg nodig is. Aanvaard uw onverwachte lot en ga kwakend van vreugde Kerst tegemoet.

Tweelingen (22/05 – 21/06)

Hoort wie schippert daar Tweelingen! Het zijn de goedertieren sterren, die verder geloven in goden noch heiligendom! Het ziet ernaar uit dat u een geheime tweelingbroer -of zus hebt die in een parallel universum leeft. Gelukkig zorgt de kosmos voor een communicatiekanaal tussen beide dimensies. Jullie zullen elkaar in de armen sluiten via een interdimensionale TikTok-dans. Hoog tijd om die ruimte-moonwalk onder de knie te krijgen, zegt Uranus.

Kreeft (22/06 – 23/07)

Hoort wie kraakt daar Kreeft! Het zijn de goedertieren sterren, die verder geloven in goden noch heiligendom! De kosmos ziet boude plannen uw pad kruisen. Zoals: uw harnas afwerpen en naakt de Mount Everest beklimmen. Een gedurfde expeditie, maar als iemand zijn comfortzone kan afwerpen en zulk een avontuur tot een goede einde kan brengen, dan wel u daar, Kreeft.

Leeuw (24/07 – 23/08)

Hoort wie brult daar Leeuw! Het zijn de goedertieren sterren, die verder geloven in goden noch heiligendom! De kosmos ziet een goedgevulde agenda, Leeuw. Vergaderingen en familiefeestjes lossen elkaar af. Helaas is niemand echt opgezet met uw aanwezigheid. U kan ervoor kiezen fors te gaan brullen, kwestie van toch uw stukje van de aandacht te claimen. Maar of u zich daarmee sympathieker maakt? Mars weet wel zeker van niet.

Maagd (24/08 – 23/09)

Hoort wiens vlies breek daar Maagd! Dat van u, niet dat van de goedertieren sterren! U schijnt zwanger te zijn van een lading geniale ideeën, die weliswaar in stuit de wereld tegemoet moeten treden. Een zuignap, veel geduld en goed opgeleide vroedmensen zijn uw natuurlijke bondgenoten in deze. Persen maar, Maagd. En niet vergeten te ademen.

Weegschaal (24/09 – 23/10)

Hoort wie schommelt daar Weegschaal! Het zijn de goedertieren sterren, die verder geloven in goden noch heiligendom! U zult merken dat uw innerlijke balans wordt beïnvloed door de zwaartekracht van Jupiter. Consequent op handen en voeten lopen kan de harmonie herstellen. De zere rug zult u erbij moeten nemen, maar zeg nu zelf: what a small price to pay for some good old balance. Bovendien: alles is een kwestie van perspectief.

Schorpioen (24/10 – 22/11)

Hoort wie zwaait daar zijn giftige angel Schorpioen! Het zijn niet de goedertieren sterren, want zij hebben niets dan goeds voor ogen! Ach, Schorpioen, uw psycho-emotioneel leven staat voor een ware revolutie. Uw gevoelens zullen zich voortaan vanzelf presenteren als emoji’s, die als een auro boven u heen zweven, voor iedereen zichtbaar. Wat een luxe! U zult zichzelf niet meer moeten duiden, uw aura doet het voor u!

Boogschutter (23/11 – 22/12)

Hoort wie schiet daar in het ijle Boogschutter! Het zijn niet de goedertieren sterren, maar eens te meer u, ja u! Voor een rover bent u bepaald middelmatig in de edele kunst van het boogschieten, maar het is wat het is. Gelukkig zult u eerstdaags kennismaken met een vliegende eenhoorn, of een zebra, daar is de kosmos nog niet helemaal uit. Hoe dan ook, bestijg die viervoeter en scheur de einder tegemoet. Om idealiter nooit meer weder te keren.


JV

HOROSCOOP
Wat brengt de toekomst?
Lezersbrief
Lezersbrieven

Lezerbrieven

Beste redactie,

Wij zijn de Zingende Dokters van Saint-Tropez. We schreven ons in voor Provence's Got Talent maar we merken dat u ons niet vermeldt als deelnemers. Wij zouden alsnog graag toch ook een beetje aandacht willen krijgen in uw Gazet. Wij redden wel levens hé? Een beetje respect is toch het minste wat wij verdienen.

En ja, wij zingen al eens over pipi en kaka. Of mag dat ook al niet meer misschien? En ja, wij hebben een grappig liedje gemaakt over de prostaat van Jean-Luc Dupont, voorzitter van de Association des Commerçes te Lorgues. Maar dat is maar om te lachen.

Mag dat niet misschien? Wij voelen ons geslachtofferd op het altaar van de vrije meningsuiting.

Nu zijn wij echt kwaad zie. En ik zal u nog iets zeggen: kaka, kaka, kaka! Nèm.

Henri Dupont, tenor en huisdokter


Stuur ons jouw lezersbrief
LEZERSBRIEVEN
Editie 12 | Au Parleur
Poëzie op maat

© Au Parleur - JEROEN VERMEIREN/HANS LENGELER 2023/update 2024

SINT-DENIJSLAAN 31A - 9000 GENT

11, BOULEVARD CLEMENCEAU - 83510 LORGUES - FRANCE

BEELDEN: EIGEN WERK & UNSPLASH