Au Parleur

- De Ongeschifte Gazet -

Au Parleur streeft naar onbetrouwbaarheid van de gegeven informatie, waarvoor ze echter niet aansprakelijk kan worden gesteld.

- Achttiende editie - 13 januari 2024 - 2e Jaargang -



EDITORIAAL
Dienstverlening

‘Hey Bro, Au Parleur gooit zich op de dienstverlening’.
‘Je bedoelt via onze nieuwe Gebroken Hartenrubriek en onze Huispsychologe?’
‘Ja, je wil tenslotte iets bijdragen aan de maatschappij, niet?’
‘Klopt. Maar denk je dat de mensen die deze rubrieken op zich nemen wel echt geschikt zijn? Het gaat tenslotte toch vaak om gevoelige zaken’.
‘Bro, we hebben geen geld om hier professionals op te zetten. We moeten roeien met de riemen die we hebben’.
‘Mmmmm….’



Jeroen Vermeiren, Gent
Hans Lengeler, Lorgues

Luchthaven
Luchthaven

Luchthaven

Ik wandelde via de Avenue de Toulon en de Boulevard de la République terug naar huis. Na het gedwongen binnenzitten wegens snot in het hoofd deed het deugd om de winterzon op mijn gelaat te voelen. Het was rustig op straat en ik bekeek de laatste paar bruine bladeren die zich hardnekkig vastklampen aan de twijgen van de platanen. Elk jaar zijn er koppigaards wat die zich niet willen gewonnen geven en stug de regen en de wind doorstaan. Het zal eerst eens flink moeten vriezen eer ze loslaten voor hun korte reis van kruin naar grond.

Ook de kerstversiering blijft nog even hangen op mijn boulevard. De helft van de mannen van de gemeente heeft nu vakantie en er zijn dringender dingen te doen dan lampionnen uit de bomen halen. Behalve de feestverlichting vindt je her en der grote namaakcadeaus met rode strikken en staan er rendieren, klaar om op te stijgen, tussen wattige nepsneeuw. Bij het gemeentehuis zag ik een sneeuwman met een hoge hoed in een vliegtuigje zitten.

‘Aha’, dacht ik, ‘eindelijk heeft Lorgues een luchthaven. Het werd tijd, met al dat internationaal toerisme in mijn dorp’. Jammer genoeg mag je hier niet opstappen en moet je nog steeds naar Nice, Toulon of Marseille voor een echte vlucht.

Bij het containerpark ligt inmiddels een bescheiden stapel bruingeworden kerstbomen. Nog niet veel soeps voorlopig. Ik vermoed dat er nog steeds een pak sparren in de woonkamers naast de open haard staan. Wanneer stopt het eigenlijk, die kerstperiode? Ooit was ik in maart op reis in het noorden van Spanje en daar hing de kerstverlichting nog altijd in de straten van de kleinere dorpen. Maart. Moet kunnen, toch?

Toen ik nog in de zachtaardige Ardennen woonde, organiseerden de dorpen een “Grand Feu” waarbij al de verdroogde kerstbomen op een grote hoop werden gegooid om ze dan ritueel in de fik te steken. Ik vond dat steeds een heerlijk gebeuren. De buurt kwam samen en dronk een druppel en at een gebraden worstje en kletste een eind weg. Terwijl je bij het grote vuur stond, kon thuis de verwarming een graadje lager. Pure winst. En ondertussen kon men al eens nadenken over pasen want dat kwam er binnenkort ook weer aan.

Het idee om van feest naar feest te leven, zint me wel. Toch als dat gepaard gaat met een gemeenschapsleven. Ik herinner me dat de kinderen steeds centraal stonden, daar in het beboste zuiden van België. Ze mochten allemaal samen op de boerenkar en werden verkleed het dorp rondgereden. Hoe heerlijk.

In de Provence organiseert men om duidelijke redenen geen “Grand Feu”. Het zou namelijk kunnen ontaarden in het afbranden van een hele regio, zelfs in de winter of het voorjaar. Heel af en toe zie ik in de vallei een gecontroleerd vuurtje waarbij men tuinafval opstookt. Klein hout en wat verdroogde bladeren, meer niet. Het goede hout wordt te drogen gelegd want dat spaart men voor de komende winter. Hout wordt hier nog steeds beschouwd als hernieuwbare energie, je krijgt zelfs een fiscaal voordeel als je een houtkachel koopt. Ik begrijp dat het in overbevolkte en vervuilde gebieden wel anders is, maar hier is nog ruimte en de luchtkwaliteit is doorgaans zeer goed.

Tijdens de afwas brak ik een wijnglas. Het is te zeggen, bij het afdrogen barstte het gewoon kapot. ‘Hans, je kent je eigen kracht niet’, zegde ik tegen mezelf, alsof je hiervoor over uitzonderlijke spierkracht dient te beschikken. Maar dat was flauw. Iedereen heeft dit al wel eens meegemaakt, je moet daarom nog geen superkrachten hebben. Maar ach, een klein complimentje aan jezelf af en toe, daar is niks mis mee. En zo heb ik alweer een prachtig excuus om nog eens langs te lopen in die winkel in Les Arcs waar ik ooit dat setje glazen kocht.

Nu er in het noorden plannen worden gesmeed om me te komen bezoeken én om samen wat exquise wijntjes te degusteren, moet mijn servies wél compleet zijn, vind ik. Bro en één van mijn broers hebben er zin in, en Karlijn kon ook wel wat vitamine-D gebruiken. Ik hoor het wel, maar wat mij betreft: prima plan, welkom.

Alleen, met het vliegtuig naar Lorgues reizen zal dus niet kunnen. Dat is voorlopig het alleenrecht van een sneeuwman met een hoge hoed.


HL

DE WERELD VAN HANS
Luchthaven

COLUMNS
Jeroen
Jeroen

Een gouden avond

Ik werd 50. Ik werd 50 en dat bleek minder erg dan ik jaren op voorhand vreesde. Meer nog: het bleek in het geheel niet erg. Dat ik tijdens ‘de overgang’ een goed gevulde bus aan geliefden rondom mij wist in een heerlijk Gents café heeft ongetwijfeld geholpen. Wij hieven het glas en dansten. Wij knuffelden. Wij wisselden volop woordeloze blikken van verstandhouding. Een goede zaak, dat, want de muziek overstemmen met taal was een tot mislukken gedoemde missie.

Tijdens die feestavond voelde ik met elke porie van mijn buikige lijf dat er minstens een bus vol zielen is die van mij houden. Dat doet wat met een mens zoals ik, die nu pas zichzelf graag leert te zien. Plots dacht ik: als ZIJ het kunnen, dan kan ik het ook. Ik zou evengoed kunnen zeggen: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Zo kwam het dat ik ’s anderendaags toch anders uit bed stapte dan werkelijk alle dagen die aan die ’s anderendaags voorafgingen. Je zou kunnen zeggen dat het triest is dat je daarvoor een halve eeuw moet afvinken op je kalender. En je zou zowaar zelfs een punt hebben. Anderzijds: hoeveel mensen verlaten deze aardbol tussen vier planken, zonder dat ze ooit maar in de buurt kwamen van een zweem aan zelfliefde. Niet te verwarren met narcisme overigens, maar daar moest ik maar eens een apart epistel aan wijden.

Bij al dat verjaren hoorde ook een berg lieve wenskaarten. Ze waren stuk voor stuk balsem voor mijn hart, maar eentje spande de kroon: dat van mijn weergaloze zus. Zij en haar gezin hadden een stapel lieve adjectieven verzameld waarvan ze vonden dat die mij typeren. Het zijn bijvoeglijke naamwoorden die ik in de verste verte niet op mezelf zou kleven, maar zij deden het dus voor mij. Nu mogen we aannemen dat er bij een symbolische halte zoals tram 5 wat overdreven wordt. That’s fine. Als slechts de helft van dat kaartje nog maar voor een tiende klopt, ben ik al lang content. Mag dat gezegd? Ja. Dat mag gezegd.

Wat mij bijzonder veel plezier deed, was dat ook T. en K. waren afgezakt naar Gent, jeugdvrienden eersteklas, die ik al heel lang niet meer gezien had. Ooit trokken wij alle drie naar de VUB om daar de studie Communicatiewetenschappen aan te vatten. K. en ik hadden al een gedeeld verleden in de humaniora. We leerden T. kennen op de eerste dag van het academiejaar en alras vormden wij een triumviraat. Was ik verrast toen ze op een dag bij mij thuis aanbelden omdat ze iets op te biechten hadden? Neen, het hing al een tijdje in de lucht dat er meer broeide tussen die twee. Ze waren ongerust dat ik mij het derde wiel aan de wagen zou voelen. Quod non. Ik was vooral heel blij voor hen. Het plaatje klopte. En ze bleven mij net zo goed overladen met liefde en vriendschap. Er zou een huwelijk van komen en twee prachtige dochters, van wie er intussen zelf eentje aan de unief zit. Mijn liefdesparcours is bepaald hobbeliger verlopen en ik zie daar ook niet meteen beterschap in komen. Dat is niet erg. Ik heb werk genoeg aan mezelf. Laat ik dat eerst maar eens tot een goed einde brengen. Maar jezusmina, wat doet het mij plezier dat die twee jeugdkompanen van mij zo’n mooie liefdesrit hebben gereden én zullen blijven rijden (daar ben ik nogal gerust in). Zoveel van mijn leeftijdsgenoten hebben net als ikzelf een scheiding achter de rug en zijn u aangewezen op gemorrel met dating apps, met veel trial en nog veel meer error. Ik werd oprecht intens gelukkig toen ik T. en K. daar samen zag staan glunderen, nog even hard als ze deden op die blauwe maandag toen ze hun relatie aan mij kwamen openbaren. I love them to bits.

Ik werd 50. Ik werd 50 en dat bleek minder erg dan ik jaren op voorhand vreesde. Meer nog: het bleek in het geheel niet erg. Er werd gedanst en gedronken, geknuffeld en gekust, er werd gul gelachen, proviand voor mijn hart en binnenkant. Er is maar één mogelijk besluit: alles aan die gouden avond was riant.


JV

DE WERELD VAN JEROEN
Een gouden avond
Vriendinnen
Vriendinnen

Meisjes van plezier

Terwijl je mij vroeger elk weekend wel ergens op een dansvloer kon aantreffen is dat met het vooruitschrijden der levensjaren steeds minder geworden, maar om het niet volledig te verleren worden de benen nog minstens één keer per jaar gestrekt.

En ik weet niet of het met de aanstormende menopauze te maken heeft of met het feit dat we met onze bijna volwassen kinderen de teugels minder strak moeten houden, maar het valt me op dat het vooral de vrouwen zijn die steeds enthousiaster reageren op een mogelijk dansfestijn.

Het lijkt alsof wij met een ontzettende gulzigheid van onze herwonnen jeugd willen profiteren, ons willen laven aan het leven, aan onze vriendschappen en uiteraard ook aan veel witte wijn.

Het lijf heeft zijn hoogdagen gekend maar wat daarop volgt is een soort van bevrijding en we springen op elk podium dat we tegenkomen en voelen ons weer zo verleidelijk jeugdig en lenig als een ontluikende zestienjarige puber. Dat er in de realiteit een bende krijsende vijftigers ergens wild met de armen om zich heen staat te zwieren en de jeugd ons niet vol bewondering maar eerder vol ongeloof aanstaart, negeren we volkomen.

Bij de mannen daarentegen neemt het enthousiasme met de jaren evenredig af. Rustig een biertje drinken aan een tafeltje staat in schril contrast met die wild heupwiegende vrouwen die zich op tafels hijsen.

‘We mogen vooral niet versnipperen!’ roepen we luid als we, al dan niet met ingehaakte armen, over de lege straten zwalpen.

De stijve ledematen en het houten hoofd die ik de volgende dag sowieso in de sacoche zal aantreffen, lijken nog een heel leven verwijderd te zijn. Voor nu zijn we forever young!


PS: Met bewerkte foto want niet iedereen wilt aan die jaarlijkse nachtelijke uitspatting herinnerd worden.


SL

DE WERELD VAN SWAANE
Meisjes van plezier
Karlijn
Karlijn

Cru Bourgeois

Nadat Cru Bourgeois zich even strekte, legde hij zijn hoofd weer op zijn voorste poten. De zwarte kater hield een witte borstvlek verborgen in de houding van zijn slaap.
Om volledig te zijn: ‘Carlioen La Rose Maréchale Cru Bourgeois Haut-Médoc’. De kat van mijn broer had zijn nest als kitten in een lege wijndoos gevonden en Carlioen was een ridder van de ronde tafel. Hij verscheen voor het eerst in nr 51 ‘Excalibur’, van de Rode Ridder.
We volgden met plezier het wedervaren van de huispoes. De witte borstvlek, ons familiaal embleem dat glansde in zijn pels. Zodra hij wakker werd en zich oprichtte, straalde een gloed van heroïek, ontegensprekelijk van hem af. Dat worden muizen vangen en het territorium afbakenen en bewaken en, en, en….

Ik zoog traag op een colasnoepje zoals ze die nu niet meer maken - nog verpakt in papieren zakjes van de snoepwinkel met glazen bokalen in de etalage. De colaatjes die je nu uit een plastiek zakje haalt van de supermarkt smaken naar verf en poetsmiddel, idem Kwatta chocopasta en witte Nestlé popri … Sinds de chemische smaken zich overal in nestelen is een snoepje om te spuwen. 

Carlioen, wiens naam een beetje aan ‘Karlijn’ deed denken - dacht alleen ik - keek uit op het terras van mijn ouderlijke huis, dat op een heuvel lag. En dat deed ik ook; ik keek, als in een schilderij van Escher naar Carlioen die naar het landschap keek, en zag uit over het kleine Pajotse dal met velden en uitwaaierende bossen. En waar ik nu slechts in mijn verbeelding naar terugkijk. De paar huizen in de glooiingen waren wenken van vriendelijke buren. “Hoe gaat het? Slecht weer is het vandaag, hè? Hoe gaat het met je vader?” De tijd dat ze me ‘De dochter van de Skoalmiejster’ noemden lag dan ook al ver achter me. “Mijn vader houdt zich goed, het gaat op en neer. Niet echt goed eigenlijk. Mijn moeder wijkt niet van zijn zijde. En wij, de vier kinderen, wij zijn er ook.”

De poes werd aangereden door een sluiprijder. Zo waren er velen in het dorp. Plots doken ze op vanachter een bocht, met liefelijke bloemenstruik, in wild gegrom. Het kleine wegeltje waar ik als kind, dochter van… midden op de weg speelde, was veranderd in een drukke en rumoerige weg. Ik hoorde dat het dorpsbeleid dat sluipen onder handen had genomen. Goed voor wie er nu mag wonen. In ons huis dat uitkeek over velden en bossen.

Op de rand van de put staat een huis.
In de put groeien bomen tot ver boven het huis. Het bos loopt van de ene kant van de put naar de andere kant met het huis en omarmt het met gebladerte. Beneden in het donker van de put schijnen flarden zon. Daar ligt het diepste punt van het kleine dal waar het huis de grens met hoog en laag bewaakt. De zompige bosgrond verdeelt door klein beken heet het Poelbos. 

Op de trouwdag van mijn broer liep ik naar de bakker. Aangedaan om het afscheid voor wie uitvloog vroeg ik de bakker een kleingroot en een grootklein. 
Mijn god, Carlioen’s naam klinkt in de nevelen van de ronde tafel waar vader, moeder, mijn beide broers, zus en ik zo smakelijk samen waren. 

Moraal: Vroeg of laat wordt het anker gelicht. 

KS

CRU BOURGEOIS
De wereld van Karlijn

VERVOLGVERHALEN
Mac
Mac

Het openbare leven van een geheim agent - Skiverlof III, Praag

BIO
Geboren te: onbekend
Leeftijd: onbekend
Status: single
Studies: onbekend
Beroep: Geheim Agent
Adres: onbekend
Hobby’s: onbekend
Sterrenbeeld: onbekend
Speciale kenmerken: houdt zijn kousen aan in bed
Lievelingsmuziek: de filmscore van Jack Reacher (I en II) en Mission Impossible


Claude Vandenbossche* verkende het oude deel van Praag. Hij stak de Moldau over via de Jirásek brug, liep langs de kade stroomopwaarts en stak opnieuw over via de Palackého brug. Hij deed niets om zijn aanwezigheid te verbergen. Integendeel, Claude* hoopte de aandacht te trekken van de buitenlandse spionnen om zo een reactie uit te lokken. Deze keer zou hij de strijd aangaan met open vizier, er was geen tijd te verliezen, het moest snel gaan.

Hij keerde terug naar het Hermitage Hotel. Aan de balie vroeg hij of er boodschappen voor hem waren. Er waren kostuums van Hugo Boss geleverd en er was één keer gebeld vanuit het buitenland zonder bericht na te laten. ‘Dat zal Barre Berry* zijn geweest’, dacht Claude*. Hij nam de lift naar zijn suite, inspecteerde snel of men zijn spullen had aangeraakt, nam een douche en kleedde zich in zijn nieuwe pak. Toen zette hij zich met een cola buiten op zijn privé balkon en contacteerde Barre Berry*. ‘Is er nieuws?’, vroeg hij. Barre Berry* antwoordde dat Natasja Stolichnaya wist dat Claude* in de stad was en dat zij contact zou maken. Verder was er geen nieuwe intel.

Claude* verbrak de verbinding. Uit zijn rugzak haalde hij een kleine scanner en ging de suite rond. Af en toe lichtte een groen lampje op, ten teken dat er zich ergens een microfoon bevond. Claude* glimlachte, dit was precies waarop hij had gerekend. Men luisterde hem af, dat maakte de zaak zoveel eenvoudiger. Hij belde met de huistelefoon naar de balie en vroeg met luide stem naar het beste casino. ‘Dat zal de Admiral U Nováků zijn’, antwoordde men hem. Dat was het teken. Claude* wist maar al te goed dat Casino Admiral U Nováků een broeinest van buitenlandse spionnen was. Het Borneo Win Casino bijvoorbeeld had een veel betere reputatie maar Claude* speelde het spelletje mee. ‘Roept u me een taxi, alstublieft?’, vroeg hij en begaf zich naar de lobby van het hotel.

‘Vodičkova 699’, instrueerde Claude* de taxichauffeur, ‘Casino Admiral U Nováků’. Het was maar een korte rit maar Claude* merkte meteen dat hij werd gevolgd door een zwarte SUV met geblindeerde ruiten. Claude* voelde even aan zijn vertrouwde Beretta 80X Cheetah in zijn kalfslederen borstholster en tastte naar zijn FN-Herstal Model 150 Kal. 22 Long Rifle die aan zijn enkel zat. Hij glimlachte opnieuw, het spel verliep precies zoals hij het had voorzien.

Claude* kocht casinochips ter waarde van vijfduizend euro en nam plaats aan de Black Jack tafel. Hij speelde beheerst en koelbloedig en verliet na half uur zijn stoel met een winst van twaalfduizend euro, nagestaard door smachtende dames en jaloerse echtgenoten. Claude* zette zich aan de bar en bestelde een cola. De barman bracht hem het gevraagde en keek hem even doordringend aan. ‘Vergeet het bierviltje niet’, zegde de man en verdween. Claude* draaide het bierviltje om en las de haastig geschreven boodschap: “Ontmoet me om 20:00 op onze vertrouwde plek. Kom alleen. PS, je wordt gevolgd. N.”

Natasja had hem dus gevonden en - de romantische ziel die ze was - wilde hem zien op de plek waaraan ze samen zoveel herinneringen hadden: de MacDonalds op Vodičkova nummer 15. Dat was vlakbij het casino. Nu moest hij zorgen dat hij ongezien zijn plaats van bestemming kon bereiken, anders was alles om zeep.

Claude* keek op zijn uurwerk. Het was 19:37 uur. Ogenschijnlijk rustig liep hij naar de kassa, ruilde zijn chips voor cash en begaf zich naar de herentoiletten. Hij onderzocht of hij alleen was, zette zich in één van de cabines, schroefde de geluidsdemper op zijn Beretta en wachtte. Weldra ging deur open. Claude* hoorde een zacht gemompel en schuifelende voetstappen. ‘Noord-Koreaans’, dacht hij. Hij sprong tevoorschijn en schoot twee keer raak. Toen opende hij het buitenraam en klom via een brandladder naar het dak van het casino. Claude* begaf zich via de dakrand naar Vodičkova nummer 15.

Om exact 20:00 uur daalde Claude* de trappen af naar het gelijkvloers van de MacDonalds. Daar zat ze, verleidelijk en mooi als steeds. ‘Natasja’, fluisterde hij. ‘Claude*’, fluisterde zij hees. ‘Natasja’, zegde Claude* nogmaals. Eén tel keken zij mekaar diep in de ogen en toen Sloeg Natasja hem vol in het gezicht. Eén seconde later kusten zij elkaar hartstochtelijk op de mond. ‘Wil je wat eten?’, vroeg Claude*, ‘een menu’tje, Chickendips™, een Royal™Deluxe, een Big™Tasty? Zeg het maar want ik ga meteen iets bestellen’. ‘Ken je me echt niet beter, Claude*?’, vroeg Natasja met natte ogen, ‘Weet je dan echt niet meer wat mijn lievelingseten is?’. ‘Rustig maar baby’, glimlachte Claude*, ‘Ik plaag je een beetje. Een Filet-O-Fish™ met frietjes en frietensaus voor jou en een Big Mac™ menu voor mij’.

Natasja ontspande zich. Ze was een harde tante, een professional die haar eigen boontjes dopte maar bij Claude* voelde ze zich op en top vrouw. Ze had geen weerstand tegen deze man, hij kon met haar doen wat hij wilde. ‘Wacht even lieveling’, zegde ze, ‘De formule bevindt zich op de server van de Chinese ambassade. Bijna had ik ze te pakken maar ik werd in het oog gehouden…’. ‘Laat dat maar aan mij over baby’, antwoordde Claude*.

Claude* begaf zich onopvallend naar de bestelautomaten. Hij sloot zijn smartphone aan op het aanraakscherm en hackte via het netwerk van de MacDonalds de server van de Chinese ambassade. Het duurde slechts een minuut of hij had de meest gezochte formule ter wereld in zijn eigen telefoon gedownload. In één moeite door besmette hij de servers van de ambassade met een virus dat al hun bestanden wiste. Nu was het een kwestie van tijd. Claude* rekende uit dat de Chinese geheime dienst hen zou vinden binnen de tien minuten. Dat was ruim tijd genoeg om eerst nog een snelle hap te eten en dan op de vlucht te slaan. Alles was onder controle.

Op twintig meter van de MacDonalds stopte op dat moment een zwarte SUV met geblindeerde ruiten.

Wordt vervolgd…


*Claude Vandenbossche is de schuilnaam van Clement Vandevelde, adres bij de redactie gekend. Barre Berry is de schuilnaam van Bernard Peeters, adres bij de redactie gekend.


HL

UIT HET LEVEN
Het openbare leven van een geheim agent - Skiverlof III
Image
Tony
Tony

De rubriek van de pragmatische huisman

In deze rubriek vergast (inmiddels) Alleenstaande Vader Tony u wekelijks op enkele glasheldere en ongecomplexeerde huishoudtips, helemaal op maat van al wie na de dagelijkse arbeid aanzienlijk leutiger dingen te doen heeft dan pakweg strijken, poetsen en pubers opvoeden. Bijverdienen in het zwart, bijvoorbeeld.

De 31ste wet van Tony: is de winter nog zo fel, smeer dan vaseline aan uw vel
Ge hebt van die mensen die zomaar naar het zuiden verhuizen. Hoe ze het doen, is mij een raadsel. Zijn dat dan allemaal lottowinnaars? Of hebben die gewoon goed geboerd in het leven? Ik weet één ding: van BMW’s verkopen spaart ge geen villa met zwembad aan de Costa del Sol bijeen. Zelfs mijn patron – en die mens boert niet slecht, ah nee, die heeft de héle BMW-garage – kan zich geen haciënda onder de zon permitteren. Zelfs geen appartement in Knokke. Wél in Blankenberge. Niet dat ik jaloers ben. Wie wil er nu in Blankenberge op vakantie gaan? Ik zou nog zeggen: als ge graag naar Tien Om Te Zien gaat kijken op den dijk, maar dat programma wordt al lang niet meer gemaakt. En een geluk ook. Die van ons geweest was daar zot van. Jaren heb ik altijd moeten meekijken met haar. Was het niet Luc Steeno of Willy Sommers, dan stond daar wel een andere lelijke zot te kwelen. Als ik geluk had, kwam K3 ook eens voorbij. De oude K3 hé, niet die tweedehands versie van vandaag. Dat waren nog eens tijden. Iedereen maar toeteren over die rosse, maar ik zou het wel geweten hebben. Een avond met die zwarte, ja. Met voorsprong de knapste van de drie. Halleluja hallo! Maar wat wilde ik nu eigenlijk zeggen? Ah ja, dat ge dus van die mensen hebt die kunnen overwinteren in warme oorden. Den dezen hier niet. Gevroren dat het hier heeft! Koud! En toch wilden de mannen gaan fietsen, 170 kilometer in zo’n korte zeemvelbroek. Ik zweer u dat ge nadien uwe Jos niet meer terugvindt als ge dringend moet plassen. Nu heb ik wel een goed middel voor een kouwelijk gezicht. Geleerd van mijn grootmoeder zaliger. ‘Is de winter nog zo fel, smeer dan vaseline aan uw vel!’ zei ze altijd. Ziedaar de 31ste wet van Tony. Afijn, eigenlijk van ons bomma. Hoe dan ook: het werkt! We zijn naar Poperinge gefietst en terug, maar mijn bakkes lag bedolven onder een dikke laag vaseline. Niks gebarsten lippen achteraf, of van die droge, gecraqueleerde kaken! Ik denk dat ik de volgende keer ook vaseline smeer aan mijn ander velleke. Baat het niet, dan schaadt het niet. Hoop ik.

De 32ste wet van Tony: drink er een paar bij uw sigaar
Van ons bomma gesproken. Ik moet van de weeromstuit ook meteen aan den bompa denken. Dat was ne kerel, ge hebt er geen gedacht van. Kolenscheppen van handen, een karakterkop, altijd een fles oude klare binnen handbereik én zijn lievelingsmerk sigaren: Hofnar. Zoek het op, dat is dus écht een sigarenmerk. Als ge na de noen bij hem binnenstapte, moest ge met uw handen de weg zoeken naar zijn fauteuil door de dikke, vette tabakswolken opzij te slaan. En als ge hem gevonden had, zat hij daar gelukzalig te grijnzen met zijn dikke trompet in de hand. Op het tafeltje naast hem: de fles oude klare en een druppelglazeke. ‘Ah, wie we daar hebben, den Tony’, zo sprak hij wanneer hij mij tussen de rookslierten ontwaarde. ‘Zet u jongen. Of nee, pakt u eerst een druppelglazeke en zet u dán.’ Vervolgens schonk hij mijn glazeke nokvol en reikte hij mij ook een sigaar aan. ‘Ge moet daar wel bij drinken, jong’, sprak hij onderwijzend. ‘Zeker op uw leeftijd, want ge wilt niet uitdrogen, newaar.’ Ik deed natuurlijk wat van mij gevraagd werd. Hoe zoudt gij zelf zijn op uw dertiende?


JV

Stel je vraag aan Tony:

VRAAG HET AAN TONY
De rubriek van de pragmatische huisman
Image

GEMENGDE RUBRIEKEN
Mopje
Mopje

De sollicitatie

De hoofdredacteur van Au Parleur zegt tegen mij tijdens het intakegesprek:
'Wij wilden van de moppen vanaf omdat dat niet ons sterkste product is', begint hij.
'Product?', denk ik.
'De delen van een autocarrosserie worden geslagen in de plaatslagerij. En nu gij?'.
'Heu, moppen worden geslagen in onze… mopperij'.
'Da’s ni’ slecht jong en dan?'.
'Wel heu, al is de mop nog niet af dan is het toch al een geslaagde mop'.
'Okay', grinnikte hij langzaam op en neer met zijn tekenpotlood en hij laat een schichtig lachje zien.
'Heu eigenlijk moet dat een "geslagen" mop zijn deed ik met mijn handen'.
'U zei?', boog hij ineens streng naar mij.
'Het komt toch van het werkwoord "slagen". Dus slagen, slaagde, geslagen hé?', bijt ik op mijn lip.
'Ha, ha, ik zie het. Ja, ja. Trek het u ni’ aan jong; niemand ziet dat'.
En hij schreef op: geslaagd, ge slaagt, ge slaat, geslagen?
'Grr'.
Hij maakte van het papier een prop en gooide ze naar het raam. Iets te veel force en ze vloog tot op het terras van zijn buurvrouw ‘Coucou’.
'Hij kan hem helemaal krijgen, Gaston met zijne plastron…Ha, ha, ha!'.




GDB


Noot van de redactie: Geert De Boos is sinds kort onze Nonkel Gaston. Wij heten hem van harte welkom in onze speeltuin.

NONKEL GASTON
Gebroken hart
Gebroken hart
Rita Leemans en Martijn Van Looy beantwoorden als vertrouwde vrienden uw intiemste vragen.
HET PROBLEEM VAN SUZY

Lieve Rita,

Ik heb een probleem en ik hoop dat jij me goede raad kan geven. Mijn naam is Suzy en ik ben al drie jaar samen met mijn vriend Kevin. Laatst belde hij mij op het werk en zegde dat hij groot nieuws had en of ik om zes uur in de bar van de Sheraton kon zijn want hij had een verrassing en er was iets te vieren.

Eindelijk, dacht ik, hij gaat mij ten huwelijk vragen. Ik was echt in alle staten en belde meteen naar mijn mama, mijn mama belde meteen naar mijn zussen, mijn zussen belden meteen naar mijn vriendinnen en ik bracht mijn collega’s op de hoogte en vroeg of ik een kwartiertje vroeger naar huis mocht. Ik dus om kwart voor vijf naar huis, douchen, mij opmaken, mijn schoonste kleedje aan en naar de Sheraton. Ondertussen de ene sms na de andere om mij proficiat te wensen. Enfin, ik kom aan in de bar van de Sheraton en Kevin zit daar met iemand die ik niet kende.

Schatje, zegt hij, dit is mijn neef Rob uit Canada. Rob nodigt ons uit in zijn villa aan het meer van Manitoba. Twee weken, alles betaald, we mogen zijn camper en zijn boot gebruiken. Wat denk je? Hoe fantastisch is dat? Canada!

Kunt ge dat nu geloven? Ik stond daar, helemaal opgetut, en meneer vraagt of ik op reis wil naar Canada. Ik voelde mij zo vernederd, dat kunt ge wel denken. Nu weet ik niet of onze relatie nog wel een toekomst heeft. Ik bedoel, hoe die mij behandelt, ik weet niet of ik dat nog langer kan verdragen.

Suzy


ANTWOORD

Lieve Suzy,

Men zegt wel eens: Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Ik denk dat wat jij hier met ons deelt daar een goed voorbeeld van is. Mannen hebben nu eenmaal niet de aangeboren gevoeligheid van een vrouw. Je moet hen alles uitleggen, nietwaar? Maar denk je niet dat jullie eerst eens moeten praten over jullie gevoelens vooraleer alle bruggen te verbranden? Relaties zijn niet simpel lieve Suzy, je moet als vrouw vaak zelf het initiatief nemen.

Mijn raad bij het begin van een relatie, en ik beklemtoon dat je daar niet snel genoeg kan mee beginnen, is: zorg dat je al zijn paswoorden te weten komt zodat je regelmatig zijn gsm en zijn computer kan controleren. Hij hoeft daar zelf niks van te weten maar het zorgt bij jou voor de nodige zielenrust. Als hij iets van plan is, weet jij het ook meteen en kan je je daarop voorbereiden. Jullie zijn inmiddels al drie jaar ver als koppel en dan kan er al eens wat nonchalance in een relatie sluipen.

Ik sta gelukkig niet in jouw schoenen, maar ik zou iemand die zich zo egoïstisch opstelt ten opzichte van jou een laatste ultimatum stellen: ofwel het huwelijk van je dromen ofwel meteen opkrassen. Ik weet het, het is cru maar soms heb je geen andere keuze.

Ik hoop dat je hiermee verder kan lieve Suzy. Je mag me steeds de gegevens van Rob uit Canada en van je vriendje Kevin bezorgen. Desnoods praat ik rechtstreeks met hen en komt er zo misschien een oplossing uit de bus. Misschien best eerst de gegevens van Rob. Is die single?

Liefs, Rita


HET PROBLEEM VAN KEVIN

Beste Martijn,

Ik ben een beetje ten einde raad en ik hoop dat jij mij kan helpen. Ik ben nu al drie jaar samen met Suzy, een fantastische vrouw. Laatst wilde ik haar verrassen met een reis naar Canada. Ik heb een neef die daar woont en omdat we mekaar zo weinig zien, bood hij mij zijn villa aan de rand van een groot meer aan. Hij boert goed ginder en hij wilde mij de vliegtuigtickets cadeau doen en alles. We mogen zijn boot en zijn mobilhome gebruiken. Zoiets kom je maar één keer in je leven tegen.

Omdat mijn neef in de Sheraton logeert, had ik daar met ons Suzy afgesproken. Zo kon zij ook eindelijk kennis maken met mijn neef. Maar toen ik haar vertelde dat we gratis op reis konden, was die precies kwaad. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan en zij wil niks zeggen. Als ik vraag hoe het met haar gaat, zegt ze dat er niks aan de hand is. Maar ik zie en ik voel dat er iets mis is. Misschien is ze zwanger? Maar dat zou ze mij toch moeten zeggen? En nu is precies heel haar familie ook kwaad op mij. Ik weet echt niet wat ik heb gedaan om haar te kwetsen. Ik zie haar graag maar weet me geen raad meer.

Enfin, bedankt voor dit gesprek. Het doet me deugd om dat eens te kunnen vertellen tegen iemand die mij begrijpt.

Het beste, Kevin


ANTWOORD

Hey Kevin,

Relaties zijn moeilijk. Wij mannen worden verondersteld om te raden wat er zich afspeelt ik het hoofd van onze partners maar zo werkt het niet natuurlijk. Ik denk dat je je de vraag moet stellen of Suzy écht de ware is voor jou. Als zij dingen verborgen houdt voor jou is er duidelijk iets mis. Heeft zij iemand anders ontmoet? Is zij wel eerlijk?

Let op, ik wil niets insinueren maar hier is duidelijk stront aan de knikker. Begin met het regelmatig veranderen van je paswoorden op je gsm en op je computer. Dat moet je echt van in het begin doen beste Kevin, neem dat van mij aan. Je kan vervolgens een eenvoudige tracker op haar gsm installeren, zo kan je een oogje in het zeil houden. Voorkomen is beter dan genezen!

Als je wil, praat ik eens met Suzy. Stuur me een foto en haar nummer en dan zie ik wat ik voor jou kan doen.

Volhouden maat. En vergeet nooit: er is nog veel meer vis in de zee.

Salukes, Martijn


GEBROKEN HARTENRUBRIEK
Lezersbrief
Lezersbrieven

Lezerbrieven

Geachte,

Een paar dagen geleden kreeg ik de aandrang om eens in de pen te kruipen. Maar toen dacht ik, misschien beter van niet. Maar daarna kreeg ik alweer die aandrang.

Dus bij deze.

Hoogachtend,

Clem Vanmalderen

PS: Ik heb ook eens de griep gehad.


Geachte,

Vergeef mij, maar ik kreeg opnieuw aandrang om iets te schrijven. Sorry, sorry, sorry.

Dus bij deze.

Hoogachtend,

Clem Vanmalderen

PS: Dat overkomt mij anders nooit.


Geachte,

Ja lap, kreeg ik toch niet opnieuw een aandrang om iets te schrijven zeker? Misschien moet ik daar toch eens naar laten kijken.

Dus bij deze.

Hoogachtend,

Clem Vanmalderen

PS: Ik begin mij echt een beetje zorgen te maken.


Stuur ons jouw lezersbrief
LEZERSBRIEVEN
Psy
Psy

Stel uw vraag aan Christina Bankhol

BIO
Leeftijd: 58
Status: Single
Studies: 1e jaar Bachelor Psychologie UG
Ervaringen: Zelf verplicht in therapie gegaan, zelfstudie, veel boeken gelezen, extreem intuïtief, oplossingsgericht, ooit ontvoerd door aliens
Beroep: Therapeute (niet gehomologeerd)
Specialiteit: Gebruikt potpourri van de Ikea als aromatherapie


HET PROBLEEM VAN ELS

Geachte,

Ik heb een vermoeden dat een vriendin van mij haar man bedriegt. Ik heb er al over gepraat in onze vriendenkring en daar zegt men dat ik daar moet over zwijgen als ik geen harde bewijzen heb. Maar mijn vermoeden is heel sterk en het laat mij niet los. Nu zou ik daar graag eens over praten met de partner van mijn vriendin, want hij is tenslotte het slachtoffer van haar bedrog, maar ik weet niet goed of ik dat wel mag doen. Ik ben reeds vele jaren bevriend met die man en ik vind dat ik hem de waarheid moet zeggen. Maar misschien begeef ik mij toch teveel op glad ijs?

Els


DE GOEDE RAAD VAN CHRISTINA

Beste Els,

Ik heb dat ook eens meegemaakt. Dat was heel zwaar om dragen voor mij. Je merkt iets abnormaals in een relatie van een koppel dat je goed kent maar je kan er niet direct de vinger op leggen. Ik ben toen beginnen nadenken en heb die mensen stilletjes geanalyseerd. Ik kwam, net zoals jij, tot de enige mogelijke conclusie: mijn vriendin ging vreemd.

En dan zat ik daar. En maar piekeren en piekeren, ik kon er ’s nachts niet meer van slapen. Het is tenslotte toch je taak om het beste te doen voor je vrienden? Ik heb dan eens afgesproken met die man en alles op tafel gegooid. Ik kan u zeggen, dat was een heel moeilijk gesprek. Die mens wilde mij niet geloven, hij wilde weten waarop in mij baseerde. Ik heb hem wel twintig keer uitgelegd dat ik dat zo voelde. En ik ben heel gevoelig, héél gevoelig. Ik voel àlles en ik weet direct of iemand liegt. En ik heb toch recht op mijn mening, of niet soms?

Ik heb mijn vriendin daarna dan ook geconfronteerd met mijn vermoedens maar die ging direct in ontkenning. Zo typisch.

Hun relatie is uiteindelijk kapot gegaan en toen ik hem aanbood om hem te troosten en te helpen, heeft hij mij afgewezen. Dat was een hele moeilijke periode voor mij. Ze zijn sindsdien alle twee single gebleven en ze willen geen contact meer met mij. Sommige mensen zijn heel ondankbaar maar zo is het leven.

Ik zou dus zeggen, beste Els, praat met die man, volg je gevoel en je intuïtie, blijf trouw aan jezelf. Dat is het enige wat je kan doen.

Veel liefs, Christina


HET PROBLEEM VAN ALICE

Beste,

Ik heb een beetje iets raars aan de hand en weet niet goed hoe ik hiermee moet omgaan. Ik woon sinds kort samen met mijn vriend. Voor hem is het de eerste keer dat hij zelfstandig woont. Maar mijn vriend wil nu dat ik hem voor het slapengaan een flesje melk opwarm en hem een verhaaltje voorlees. Is dat niet een beetje raar voor een man van tweeëndertig?

Alice


DE GOEDE RAAD VAN CHRISTINA

Lieve Alice,

Ik begrijp je volkomen want ik heb dat ook eens meegemaakt met iemand. In elk geval moet je oppassen met warme melk, dat kan voor slijmpjes in de keel zorgen en een ietwat zure adem teweegbrengen. Van melk maakt men kazen zoals Camenbert. Ik moet dat niet uitleggen he? Sommige mensen kunnen ook buikkrampjes krijgen of worden wat winderig van lactose. Ik deed er dan een lepeltje honing bij, dat verzacht.

Met verhaaltjes voorlezen, zou ik toch oppassen. “Het Egyptische Dodenboek” bijvoorbeeld is héél interessant, maar dat kan je beter overdag lezen. “Je bent wat je denkt” van Olaf Pilarczyk is iets waar ik veel aan heb gehad. “UFO’s, waarheid en fictie” van David Erikson is ook heel goed. Of ook nog “Waren de goden kosmonauten” van Heinrich Von Däniken als het iets wetenschappelijk-historisch mag zijn. Als je die boeken vóór vier uur bestelt bij bol.com liggen die de volgende dag in je bus.

Zorg in elk geval voor een goede verlichting want anders kan dat schadelijk zijn voor je ogen. En houd een glas water binnen handbereik. Een droge keel is onaangenaam, geloof me ik kan het weten. Mijn keel is eens zó droog geweest dat ik bijna niet meer kon slikken. Plezant is anders. Ik kon daar dan niet goed van slapen en zo geraakt een mens oververmoeid voor je het weet. En dan die loomte overdag… op den duur had ik geen energie meer om nog maar gewoon de borden in de vaatwasser te steken.

Maar ja, je moet verder met je leven, nietwaar?

Veel liefs, Christina

DE HUISPSYCHOLOGE
Editie 18 | Au Parleur
Poëzie op maat

© Au Parleur - JEROEN VERMEIREN/HANS LENGELER 2023/update 2024

SINT-DENIJSLAAN 31A - 9000 GENT

11, BOULEVARD CLEMENCEAU - 83510 LORGUES - FRANCE

BEELDEN: EIGEN WERK & UNSPLASH